Europese Dag van het Slachtoffer
Jaarlijks is het op 22 februari de Europese Dag van het Slachtoffer. Op deze dag vragen organisaties uit heel Europa aandacht voor de gevolgen van misdrijven op slachtoffers en hun families. Wij richten ons in die periode op de positie van het slachtoffer in de maatschappij. Op deze pagina vind je een overzicht van de onderwerpen die aan bod zijn gekomen in de afgelopen jaren.
Europese Dag van het Slachtoffer 2022: Negatieve reacties staan herstel slachtoffers in de weg
‘Waarom ga je dan ook met hem mee?’, of ‘Gelukkig heeft ie je niet verkracht’. Veel slachtoffers krijgen te maken met negatieve en verkeerde reacties. Hierdoor worden slachtoffers dubbel geraakt. Maar wat zeg je wél tegen iemand die iets heftigs heeft meegemaakt? Uit onderzoek blijkt dat familieleden, vrienden, kennissen en collega’s vaak niet goed weten wat ze moeten zeggen of doen. Terwijl juist sociale steun zorgt voor een beter en sneller herstel.
In 2022 staan wij tijdens de Europese Dag van het Slachtoffer hierbij stil en lanceren wij de online cursus ‘Oordeel uit, aandacht aan’. In deze cursus wordt aan de hand van vragen en korte video’s uitgelegd hoe je er kunt zijn voor slachtoffers en nabestaanden. Op deze manier wil Slachtofferhulp alle Nederlanders stimuleren om een bijdrage te leveren aan herstel van slachtoffers.
Eerdere edities - Europese Dag van het Slachtoffer
- Dag van het slachtoffer 2022: Negatieve reacties staan herstel slachtoffers in de weg
- Dag van het slachtoffer 2021: Slachtoffer wil hulp uit eigen omgeving, maar vindt die vaak niet
- Dag van het slachtoffer 2020: Het witte balkje
- Dag van het slachtoffer 2019: Slachtoffers en (sociale) media: wat als het u overkomt?
- Dag van het slachtoffer 2018: help vandaag de slachtoffers van morgen te helpen
- Dag van het slachtoffer 2017 beoordelen en beschermen
- Dag van het slachtoffer 2016: hulp en herstel na een aanslag
- Dag van het slachtoffer 2015: jongeren en slachtofferschap
- Dag van het slachtoffer 2014: slachtoffers van seksueel geweld
- Dag van het slachtoffer 2013: herstelrecht vormgeven binnen het strafrecht
- Dag van het slachtoffer 2012: verbouw of nieuwbouw van het 'slachtofferhuis'?
Bekijk ook:
Op de Europese Dag van het Slachtoffer 2020 is Het Witte Balkje gelanceerd. Een tegenhanger van het ‘zwarte balkje’ dat symbool staat voor het beschermen van de privacy van slachtoffers in het strafproces.
Slachtofferhulp Nederland werkt samen met verschillende organisaties. Al deze organisaties zetten zich vanuit hun eigen achtergrond in voor slachtoffers en nabestaanden.
Bij persvragen, interviewverzoeken of overige mediagerelateerde zaken kunnen journalisten contact opnemen met onze woordvoerder.