Hulp na seksuele exposing
Bij seksuele exposing, of shame sexting, verspreidt iemand naaktfoto’s of video’s van jou terwijl je dat niet wilt. Het kan ook zijn dat iemand nepfoto’s of nepvideo's, ook wel deepfakes genoemd, van jou verspreidt. Bekijk wat je kunt doen als jou of iemand die jij kent dit is overkomen.
Seksuele exposing wordt ook wel wraakporno, online shaming, of shame sexting genoemd.
Wat kun je doen?
Praat erover
Met een vriend of vriendin, een familielid of je mentor bijvoorbeeld. Liever praten met een onbekende? Neem (anoniem ) contact op met ons op via e-mail chat of telefoon.
Verzamel bewijs
Maak screenshots van de apps en social media platforms waar foto's en video's van jou gedeeld zijn.
Laat beelden verwijderen
Vraag de ontvangers of het social media platform om de beelden te verwijderen. Laat weten dat ze zonder jouw toestemming zijn verspreid.
Schrijf een stopbrief
Stuur een stopbrief als iemand dreigt beelden van jou te delen maar dit nog niet heeft gedaan. Hiermee laat je de ander weten dat het verspreiden van de beelden strafbaar is.
Denk na over aangifte doen
Het online verspreiden van naaktbeelden kan strafbaar zijn. Dit hangt wel af van wat er precies is gebeurd.
Veelgestelde vragen
Een gevoel van schaamte of schuld kan ervoor zorgen dat je niet weet hoe je nu verder moet. Wij geven je tips om uit deze situatie te komen.
- Praat erover met iemand die je vertrouwt. Je kunt ook altijd (anoniem) terecht bij 1 van onze collega's, via de chat of telefoon. Neem contact met ons op.
- Vind steun bij jongeren die hetzelfde is overkomen. Ga naar onze online community.
- Mensen uit je omgeving kunnen je het gevoel geven dat het jouw eigen schuld was. Weet dat jij zelf geen schuld hebt aan wat er is gebeurd. De schuld ligt altijd bij degene die jou dit heeft aangedaan.
- Laat je niet leiden door negatieve gevoelens, maar zoek bijvoorbeeld afleiding in dingen waar je energie van krijgt.
- Deel je verhaal met iemand die je vertrouwt.
- Schrijf je gedachten en gevoelens op.
- Zoek afleiding, bijvoorbeeld door af te spreken met een vriend of vriendin of door hobby's te doen waar je energie van krijgt.
- Afleiding is goed maar vermijd je gedachten en gevoelens niet. Denk aan urenlang gamen om maar niet te hoeven denken aan wat er is gebeurd.
- Mindfulness kan helpen om rust in je hoofd te krijgen. Bekijk onze tips.
- Probeer je dagelijkse ritme vast te houden en ga activiteiten die je spannend vindt niet uit de weg.
- Uit je emoties. Even heel boos worden of een huilbui krijgen is niet leuk maar lucht wel op.
- Ga naar de huisarts als je klachten erger worden of langer dan 6 weken duren.
Ga je liever niet meer online na de ervaringen die je hebt gehad? Op Helpwanted kun je tips vinden om je gegevens te beschermen en je weer veiliger te voelen.
Het is belangrijk om te weten dat iemand altijd misbruik kan maken van je gegevens, ook als je voorzorgsmaatregelen hebt genomen. Het is nooit jouw schuld maar altijd van de persoon die misbruik maakt van je gegevens.
In de Slachtofferhulp Community kun je ervaringen van anderen lezen die te maken hebben gehad met seksueel misbruik. Ook kun je vragen stellen of je eigen ervaring delen. Veilig en anoniem.
Heeft iemand in je omgeving te maken (gehad) met online seksuele misbruik? Wil je er graag zijn voor de ander? Het kan lastig zijn om te bepalen hoe je het beste kunt helpen. De checklist voor helpers geeft je snel overzicht van wat je voor iemand kunt doen.
Checklist Helpen na online seksuele misbruik
Omgaan met online sekueel misbruik op school
Zijn er leerlingen op jouw school die te maken hebben met onsline seksueel misbruik? Bekijk welke stappen je als school kunt nemen om de juiste nazorg te bieden en de schade te beperken.
'Mijn naam is eronder geplaatst en de video is vervolgens viral gegaan.'
'Opeens kreeg ik van al zijn vrienden een berichtje, met een filmpje.'
Direct contact
-
Vragen? Neem contact met ons op
Dit kan ook via WhatsApp. Samen kijken we wat je nodig hebt. Onze hulp is altijd gratis.
-
Praktische hulp op Helpwanted
Vind hulp bij het verzamelen van bewijs, het offline halen van content en het blokkeren van accounts.