Blijf niet onzichtbaar voor hulp
Veel mensen die iets ingrijpends zien gebeuren, voelen zich geen slachtoffer maar kunnen wel last krijgen van wat ze hebben meegemaakt. Ook al raak je zelf niet gewond of maak je het op afstand mee. Lees welke hulp wij je kunnen bieden, wat je zelf kunt doen en wat je voor iemand anders kunt betekenen die iets ingrijpends is overkomen.
Je staat er niet alleen voor
Uit ervaring weten we dat het helpt om over de gebeurtenis te praten. Dat kan met een medewerker van Slachtofferhulp Nederland, maar ook met lotgenoten.
Hulp uit je omgeving
Kun je door een ingrijpende gebeurtenis niet meer alles zelf? Heb je behoefte aan hulp uit je omgeving? Om hulp vragen is niet altijd eenvoudig. Lees onze tips en adviezen om hulp en steun te vragen aan familie, vrienden of bekenden.
Meer over hulp en steun vragenJe huisarts, voor vertrouwde hulp
Een afspraak met de huisarts is een goed startpunt voor hulp. Je huisarts denkt met je mee en kan je op weg helpen naar verdere hulp. Ook kan je huisarts je doorverwijzen voor vervolghulp als dat nodig is.
Lees wat je huisarts kan doen'Ik wist meteen dat het echt niet goed was, maar het besef dat ik erover moest praten kwam in stapjes.'
Stressklachten
Na een ingrijpende gebeurtenis is het heel normaal dat mensen last hebben van emoties en stressklachten. Maar dat maakt het natuurlijk niet minder vervelend. Wij helpen je zodat klachten verminderen of verdwijnen.
Lees meer over stressklachtenIemand helpen
Als familielid, naaste, vriend of collega kun je veel betekenen voor iemand die een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt. Ook jij kunt een helper zijn. Lees waarmee je kunt helpen en hoe.
Check wat je kunt doenVoor professionals
Professionals kunnen het verschil maken voor mensen die iets heftigs hebben meegemaakt, maar zichzelf niet zien als slachtoffer. Pikt u signalen op van uw cliënt, patiënt of leerling dat er iets aan de hand is? Kijk wat u kunt doen.
Wat te doen bij vermoedens?