Strafproces
Aangifte doen, contact met het Openbaar Ministerie of gebruikmaken van je spreekrecht tijdens een strafzitting. Voor veel mensen is dit onbekend terrein. Wij helpen bij het gebruik maken van je rechten en geven je overzicht in het strafproces. Je kunt rekenen op onze gratis hulp.
Hoe werkt het strafproces?
Het strafproces is een ingewikkeld proces waarin veel op je afkomt. Je zit met vragen als:
- Wat staat me te wachten?
- Wie kan mij helpen? Ga naar Rechtshulp.
- Wat moet ik doen?
- Hoe zit het met de dader?
- Wat zijn mijn rechten?
Wij beantwoorden vragen en geven overzicht.
Strafproces: van aangifte tot strafRond het strafproces
Wij helpen je bij het maken van de keuze om aangifte te doen of niet. Je kunt ook alleen een melding doen.
Voel je je onveilig en ben je bang voor de verdachte? Dan kun je mogelijk bescherming krijgen van de politie of officier van justitie.
Je ontvangt een Wensenformulier als er een strafzaak komt tegen de verdachte. Op dit formulier geef je aan van welke rechten je gebruik wilt maken. Wij geven je tips en adviezen over het invullen van het formulier.
Als je getuige bent geweest van een strafbaar feit, kan aan je worden gevraagd een getuigenverklaring af te leggen. Je kunt ook zelf beslissen om de politie te laten weten wat je hebt gezien.
Wil je in deze strafzaak een schadevergoeding eisen van de verdachte? Vul dan het formulier 'Verzoek tot schadevergoeding' in. Wij geven je tips en advies.
Een rechtshulpverlener kan je helpen in het strafproces. Bijvoorbeeld bij het uitoefenen van je rechten of het invullen van formulieren. Lees welke rechtshulpverleners er zijn en wat de kosten zijn.
Ben je slachtoffer van een strafbaar feit? Of ben je nabestaande van een slachtoffer? Dan heb je een aantal rechten. Hier lees je welke rechten dat zijn.
Wij helpen je bij het voorbereiden van het spreekrecht en het opstellen van je schriftelijke slachtofferverklaring.
Na een ernstig misdrijf heb je in sommige gevallen recht op een gesprek met de officier van justitie. Dit gesprek wordt een slachtoffergesprek genoemd. Tijdens het gesprek vertelt de officier van justitie hoe de zaak verloopt en kun je vragen stellen.
Contact met de dader kan antwoord geven op je vragen en je helpen een plek te geven aan wat er is gebeurd.
ZSM is de behandeling door het Openbaar Ministerie van strafzaken tegen verdachten van lichte misdrijven. ZSM staat voor Zorgvuldig, Snel en op Maat.
Een casemanager ondersteunt nabestaanden van levensdelicten, slachtoffers van ernstige geweldsmisdrijven en slachtoffers van seksuele misdrijven. De ondersteuning start direct na het misdrijf.
Op MijnSlachtofferzaak vind je een online overzicht van het verloop van je strafzaak. Hier staat de informatie over je zaak van de Politie, Slachtofferhulp Nederland, het Openbaar Ministerie, het Schadefonds Geweldsmisdrijven en het CJIB. Je logt in met je DigiD.