Rechtshulpverlener kiezen bij letselschade
Letselschade is de lichamelijke of psychische schade door een ongeval. Letsel brengt kosten met zich mee, bijvoorbeeld medische kosten, reiskosten en kosten voor huishoudelijke hulp. Schakel daarom bij letselschade altijd een gespecialiseerde rechtshulpverlener in.
Wat kost rechtshulp?
Veel slachtoffers zijn bang dat rechtshulp erg duur is. Is duidelijk dat de tegenpartij aansprakelijk is voor de schade? Dan betaalt de tegenpartij meestal je kosten voor rechtshulpverlening. Is er onduidelijkheid over de aansprakelijkheid? Dan ligt het ingewikkelder.
Wat doet een rechtshulpverlener bij letselschade?
Een rechtshulpverlener doet het volgende voor je:
- bepaalt samen met jou wat je schade is;
- kijkt naar de mogelijkheden om een schadevergoeding te krijgen;
- stelt de tegenpartij of de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk;
- voert de juridische discussie als de tegenpartij of de verzekeraar van de tegenpartij de schade niet wil vergoeden.
Bespreek met je rechtshulpverlener de Gedragscode Behandeling Letselschade. Zo maak je goede afspraken en weet je wat je kunt verwachten.
De kosten voor rechtshulp hangen af van de aansprakelijkheid, de schade en of je verzekerd bent voor rechtshulp.
Deze rechtshulpverleners zijn er
Verzekering voor rechtsbijstand
Heb je een aparte verzekering voor rechtsbijstand? Of heb je bij je voertuig een verzekering afgesloten met aanvullende dekking voor rechtshulp? Dan wordt je rechtshulp (deels) betaald door je verzekering. De rechtsbijstandsverzekeraar heeft juristen in dienst die je rechtshulp verlenen.
- TIP: Ga na of alle kosten voor rechtshulp gedekt zijn door je verzekering of dat je nog een eigen bijdrage moet betalen.
Rechtsbijstand via vakbond of vereniging
Verschillende vakbonden en verenigingen bieden rechtsbijstand voor leden zoals FNV, CNV, MKB Nederland of Transport en Logistiek Nederland.
Letselschade-expert en letselschade-advocaat
Beide partijen helpen je bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en het indienen van een schadevergoeding. Voor de afhandeling maakt het niet uit of je een expert of een advocaat neemt.
In de meeste zaken wordt je schade geregeld zonder dat de zaak voor de rechter komt. Komt de zaak wél voor de rechter? Dan verleent een letselschade-expert je alleen rechtshulp als je schade onder de € 25.000,- ligt. Een advocaat kan je altijd rechtshulp verlenen als de zaak voor de rechter komt. Het maakt dan niet uit hoe hoog het schadebedrag is.
Letselschade-experts en letselschade-advocaten
Een letselschade-expert vind je via het Nationaal Keurmerk Letselschade.
Een letselschadeadvocaat vind je via:
- Nationaal Keurmerk Letselschade
- Vereniging voor Letselschade Advocaten (LSA)
- Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP)
De letselschade-experts en letselschade-advocaten voldoen aan strenge eisen voor ervaring en deskundigheid.