Contact met de dader
Vaak hebben slachtoffers en nabestaanden vragen aan de dader na een heftige gebeurtenis. Contact met de dader kan helpen bij de verwerking van deze gebeurtenis.
Contact met de dader kan je helpen
Waarom heeft de dader dit mij aangedaan? Waarom ik? Beseft die persoon wat de gevolgen voor mij zijn? Heeft de dader spijt? Contact met de dader kan je helpen om antwoorden te krijgen en de gebeurtenis een plek te geven.
Herstelbemiddeling of mediation in strafzaken
Contact met de dader kan op verschillende manieren tot stand komen:
- Je wilt contact met de dader en jij neemt het initiatief. Dan is op elk moment herstelbemiddeling mogelijk: voor, tijdens of na het strafproces. Een medewerker van Slachtofferhulp Nederland kan je helpen met de aanmelding.
- De dader wil contact met jou. In dit geval word je benaderd voor herstelbemiddeling.
- De officier van justitie of de rechter geeft de opdracht. Dit wordt mediation in strafzaken genoemd. Jij en de dader worden gevraagd om deel te nemen. Mediation kan alleen tijdens het strafproces plaatsvinden.
Herstelbemiddeling
- Deze vorm kan op ieder moment plaatsvinden: voor, tijdens of na het strafproces.
- Je beslist of je contact met de dader wilt. Je kunt jezelf aanmelden, of met hulp van iemand anders. Bijvoorbeeld een medewerker van Slachtofferhulp Nederland.
- Heb je tijdens het strafproces contact met de dader via herstelbemiddeling? Dan kunnen jij en de dader beslissen of de officier van justitie of rechter informatie ontvangt over wat er tijdens de bemiddeling is besproken. De officier van justitie of rechter houdt rekening met deze informatie.
- Doel van herstelbemiddeling is emotioneel herstel. Contact met de dader helpt bij de verwerking van wat er is gebeurd. Zo blijkt uit onderzoek dat veel slachtoffers zich opgelucht voelen, meer rust ervaren en minder bang of boos zijn.
- Herstelbemiddeling wordt begeleid door professionele bemiddelaars van Perspectief Herstelbemiddeling. Perspectief Herstelbemiddeling is door het Ministerie van Justitie en Veiligheid aangewezen om slachtoffer-daderbemiddeling te begeleiden.
Mediation
- Deze vorm van bemiddeling kan alleen tijdens het strafproces plaatsvinden.
- Je kunt zelf geen mediation in strafzaken starten. De rechter of officier van justitie kan dit wel. Jíj beslist of je wilt deelnemen aan mediation. Dit geldt ook voor de dader.
- Tijdens mediation kun je met de dader afspraken maken. De officier van justitie of rechter moet rekening houden met deze afspraken bij het opleggen van een straf of maatregel.
- Doel van mediation: door contact met de dader en (eventueel) gemaakte afspraken kan jouw (materiële) schade worden hersteld.
- Mediation in strafzaken wordt uitgevoerd door mediators van de mediationbureaus van de rechtbanken. Lees meer op de website van het
Openbaar Ministerie.
Voor wie?
Contact met de dader via herstelbemiddeling is mogelijk na elk strafbaar feit en op elk gewenst moment. Niet alleen slachtoffers, ook familieleden, partners, nabestaanden en getuigen kunnen gebruik maken van herstelbemiddeling. Jij en de dader bepalen wanneer de bemiddeling plaatsvindt. Bij mediation in strafzaken is contact alleen mogelijk tijdens het strafproces.
Betekent contact altijd een gesprek?
Bij herstelbemiddeling is ook een briefwisseling of pendelbemiddeling mogelijk. Bij pendelbemiddeling brengt de bemiddelaar vragen en reacties tussen beide partijen over. Je ontmoet de dader dan niet. Bij mediation in strafzaken is meestal sprake van een gesprek, waarin je (eventueel) afspraken maakt.
Als de dader geen contact wil
Deelname aan een bemiddeling is altijd vrijwillig. De bemiddelaar vraagt de verdachte of dader of ook hij of zij contact wil. De ervaring van Perspectief Herstelbemiddeling is dat meer dan de helft van de daders ingaat op een verzoek. Mocht de dader niet meedoen, dan horen we vaak van slachtoffers dat het traject toch heeft bijgedragen aan herstel.
Wat moet ik doen als ik word benaderd voor herstelbemiddeling of mediation?
Je beslist zelf of je deelneemt aan herstelbemiddeling of mediation. Laat je informeren over de mogelijkheden. Wij kunnen je daarbij helpen.
Wil je je aanmelden voor herstelbemiddeling?
Neem contact met ons op of neem direct contact op met Perspectief Herstelbemiddeling.
Contact met de veroorzaker van het verkeersongeval kan je helpen bij de verwerking van wat er is gebeurd.
In een lotgenotengroep ontmoet je mensen die hetzelfde mee hebben gemaakt als jij. Je deelt je ervaringen en gaat met elkaar in gesprek over verschillende onderwerpen.