Contact met lotgenoten
Na een ingrijpende gebeurtenis kan het prettig zijn om steun te vinden bij mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij. Hoe voelen anderen zich? Waar lopen zij tegenaan? Door contact met lotgenoten kun je jouw ervaringen delen en vragen stellen aan anderen.
Soorten lotgenotencontact
-
Live lotgenotengroepen
Je komt 6 keer bij elkaar met een vaste groep van 8 deelnemers en 2 begeleiders. De bijeenkomsten duren 2 uur en zijn op een vaste locatie.
-
Online lotgenotengroepen
Je komt 1 tot 6 keer bij elkaar met een vaste groep van 8 deelnemers en 2 begeleiders. De bijeenkomsten duren 2 uur en vinden online plaats.
-
Online Community
Hier kun je (anoniem) jouw eigen ervaringen delen, verhalen van anderen lezen en steun vinden bij elkaar. De Community wordt begeleid door getrainde ambassadeurs.
Lotgenotencontact in het kort
Wat is lotgenotencontact?
Hoe kun je deelnemen aan een lotgenotengroep?
Kies een passende lotgenotengroep en meld je aan voor een groep wanneer je op alle genoemde data aanwezig kunt zijn. Bekijk de agenda voor lotgenotengroepen. Er komen regelmatig nieuwe lotgenotengroepen online.
Bij de Online Community kun je altijd terecht.
Nadat je jezelf hebt aangemeld voor een lotgenotengroep ontvang je een e-mail met een bevestiging van je aanmelding en praktische informatie. Deze aanmelding is nog geen bevestiging dat je ook kunt deelnemen aan de groep. Eerst volgt er nog een kennismakingsgesprek.
Op het moment dat er voldoende aanmeldingen zijn voor jouw lotgenotengroep, wordt er een kennismakingsgesprek gepland. Een kennismakingsgesprek is een gesprek tussen jou en de begeleiders van de groep. De begeleiders vertellen meer over zichzelf en over de lotgenotengroep. Ook bespreken jullie jouw wensen en verwachtingen.
Na je kennismakingsgesprek hoor je of je kunt deelnemen aan de lotgenotengroep.
Je voelt herkenning. Dat je niet alleen bent en dat het niet raar is waarmee je zit of wat je voelt.
Veelgestelde vragen
- De lotgenotengroepen zijn voor slachtoffers, nabestaanden en naasten vanaf 18 jaar.
- Ben je tussen de 16 en 24 jaar? Dan kun je terecht bij onze lotgenotengroepen voor jongeren.
- De Online Community is er voor slachtoffers, nabestaanden, naasten, getuigen en andere betrokken vanaf 16 jaar.
Je bepaalt als groep welke vragen en onderwerpen je wilt bespreken tijdens de bijeenkomsten. De begeleiders zorgen ervoor dat alle onderwerpen aan bod komen en dat iedereen voldoende aan het woord komt.
De live lotgenotengroepen vinden plaats op de locaties van Slachtofferhulp Nederland. Kijk hier voor de agenda met geplande bijeenkomsten.
Het is niet mogelijk om met een familielid of een andere bekende deel te nemen aan dezelfde lotgenotengroep. Dit kan je persoonlijke verwerking en het groepsproces in de weg zitten.
Het is wel mogelijk om afzonderlijk van elkaar aan een lotgenotengroep deel te nemen.
Er zijn lotgenotengroepen voor onder andere seksueel misbruik, fraude, datingfraude, nabestaanden verkeersslachtoffers, nabestaanden na zelfdoding, nabestaanden na een levensdelict, bedreiging en stalking.
Kijk hier voor de agenda met geplande bijeenkomsten.
Bij de Online Community zijn er verschillende groepen waar je altijd terecht kunt:
- Fraude
- Geweld
- Seksueel misbruik
- Verkeersslachtoffers en/of nabestaanden
- Stalking
- Nabestaanden van zelfdoding
- Voor jongeren
Kun je niet op de geplande data, tijd of locatie? Of staat jouw gewenste groep er niet tussen? Laat dan hier je wensen en gegevens achter. Je ontvangt van ons bericht.
Meld je aan voor een groep
Klik op onderstaande tegels om per gebeurtenis de agenda te zien en je aan te melden.
Contact voor professionals
Heb je een vraag of wil je advies over lotgenotencontact voor een cliënt of leerling? Vul hier het contactformulier in.