Praktische tips als een naaste overlijdt
Er komt veel op je af als een naaste van je overlijdt door een ingrijpende gebeurtenis. Naast het verdriet zijn er allerlei praktische en financiële zaken die geregeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het opzeggen of overzetten van abonnementen, verzekeringen en huur of hypotheek. Wij helpen je graag en staan je bij in deze moeilijke tijden.
Opzeggen en overzetten
Hoe zeg ik iets op of hoe kan ik iets overzetten dat op naam stond van mijn naaste? Dit verschilt heel erg per product, dienst of organisatie. Daarom hebben we dit voor je op een rijtje gezet.
Bewaren van foto's, filmpjes of appjes van je naaste
Wil je gegevens zoals foto's, filmpjes of mails van je naaste bewaren? Maar heb je geen toegang tot de app of website, omdat je geen wachtwoord hebt?
Zeg dan niet direct het abonnement op, maar vraag eerst aan de organisatie of ze de gegevens voor je willen veiligstellen. Zo raak je ze niet kwijt. Sommige organisaties bieden deze service niet aan.
Verzekeringen
In Nederland zijn er 3 soorten verzekeringen: schadeverzekeringen, zorgverzekeringen en levensverzekeringen.
- Schadeverzekeringen (aansprakelijkheid, auto, inboedel, opstal, rechtsbijstand en reis). Per verzekering en verzekeraar zijn er andere voorwaarden.
- Zorgverzekering: Er zijn 4 grote zorgverzekeraars in Nederland:
- Zilveren Kruis valt onder Achmea
- VGZ
- CZ
- Menzis
Staat je verzekeraar er niet bij? Ga naar het overzicht met alle verzekeraars. - Levensverzekeringen zoals een overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering. Inschakelen uitvaartverzekeringen:
- DELA
- Monuta
- Yarden
- Ardanta
Huurhuis overleden persoon
- Als je naaste alleen woonde, dan eindigt het huurcontract automatisch op de laatste dag van de tweede maand na overlijden.
- Ben je medehuurder? Dan word je automatisch huurder na overlijden.
- Ben je huisgenoot of medebewoner? Dan kun je aan de rechter vragen om jou als huurder aan te wijzen. Hiervoor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
Meer informatie is te vinden op rijksoverheid.nl
Bankproducten zoals hypotheek
Om de bankzaken van je naaste goed te regelen, heb je vaak een akte van overlijden en een verklaring van erfrecht nodig. Hieronder zie je per bank wat je moet regelen:
Social media
Als een dierbare van je is overleden kun je zijn of haar socialmediaprofielen aanpassen of verwijderen
- Facebook: Profiel herdenken of een profiel verwijderen.
- Instagram: Profiel herdenken of verwijderen.
- X (Twitter): Profiel verwijderen
- LinkedIn: Profiel verwijderen
- Google (Youtube, Gmail): Profiel verwijderen
- Pinterest: Profiel verwijderen
- Snapchat: Profiel verwijderen
E-mailaccounts
- Microsoft (Outlook, Hotmail): Met een akte van overlijden kun je bij Microsoft toegang krijgen tot de gegevens van de overleden persoon.
- Yahoo: Yahoo geeft nooit inzage in de mailbox. Met een akte van overlijden kun je wel het account en alle informatie verwijderen.
- Google (Gmail): Je kunt aangeven dat alle Gmail-gegevens gewist moeten worden nadat de mailbox 3, 6 of 12 maanden niet meer gebruikt is.
- Apple: Volgens de gebruikersvoorwaarden van Apple is een Apple ID persoonlijk en kan die niet aan iemand anders worden overdragen, ook niet na overlijden.
Opslag en beheer
Als je geen inloggegevens hebt van je naaste dan kun je Dropbox verzoeken om toegang te krijgen tot het account. Hiervoor moet je een aantal documenten meesturen:
- Akte van overlijden.
- Bewijs dat je wettelijk bevoegd bent om de bestanden te openen.
- De naam van de overleden persoon en het e-mailadres dat is gekoppeld aan het account.
- Een kopie van je legitimatiebewijs.
Bekijk ook Dropbox support