Geweld in de jeugdzorg
Het meemaken van misbruik en geweld in de jeugdzorg kan grote invloed hebben op de rest van je leven. Bekijk verhalen van slachtoffers en kijk wat je kunt doen als je te maken hebt (gehad) met geweld in de jeugdzorg.
Wat kun je doen?
Jeugdstem
Voor klachten of vragen over de jeugdhulp kun je terecht bij Jeugdstem. Jeugdstem beschikt over vertrouwenspersonen die je kunnen adviseren en ondersteunen.
Neem contact op
Je kunt met je verhaal bij ons terecht als je te maken hebt met geweld in de jeugzorg. We gaan met je in gesprek en kijken samen met jou wat je nodig hebt.
Bekijk de contactmogelijkheden
Centraal Informatie- en Expertisepunt
Het Centraal Informatie- en Expertisepunt (CIE) is de centrale plek voor alle volwassenen die als kind geweld in de jeugdzorg hebben meegemaakt. Op deze website vind je alle informatie en hulpbronnen gebundeld. Voor slachtoffers, naasten en hulpverleners zijn er contactmogelijkheden via de info- en advieslijn.
Heb je hulp nodig bij het zetten van de volgende stap?
Neem contact op met 1 van onze medewerkers via 0900-0101 of via onze contactpagina. We kijken samen welke stappen er mogelijk zijn.
Blijvend Vertellen - geweld in de jeugdhulp 1945-2019
Video over slachtoffers vertellen
Blijvend Vertellen is een digitaal monument voor slachtoffers van geweld in de jeugdhulp. Wat deze slachtoffers in hun jeugd hebben meegemaakt, heeft ze vaak voor de rest van hun leven getekend. Let op: de verhalen kunnen als schokkend worden ervaren.
Door de jaren heen
De Commissie De Winter heeft onderzoek gedaan naar de periode 1945-2019. Hieruit bleek dat in deze hele periode sprake is geweest van verschillende vormen van geweld in de jeugdhulp: lichamelijk, psychisch en seksueel. Maar hoe het geweld eruitzag, verschilt door de jaren heen.
Meer informatie
Over Blijvend vertellen
Blijvend vertellen is een monument voor de slachtoffers van geweld in de jeugdhulp. Lees meer over de aanleiding en de totstandkoming.
Onderzoeken en commissies
Verschillende commissies hebben onderzoek gedaan naar seksueel misbruik en lichamelijk, psychisch en seksueel geweld. Een overzicht.
Contact met lotgenoten
Binnen een lotgenotengroep kun je jouw verhaal delen en steun vinden bij anderen die hetzelfde is overkomen.
Hulp na seksueel misbruik
Als je seksueel misbruikt bent, vind je het misschien moeilijk om erover te praten en hulp te vragen. Wij vertellen je wat je kunt doen.
Lees meerErvaringsverhalen
"Nadat ik daar ben weggelopen, zijn er nog steeds kinderen geplaatst."