Kinderen helpen bij huiselijk geweld
Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Terwijl huiselijk geweld grote gevolgen heeft, zelfs voor baby’s en jonge kinderen. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat het geweld niet direct ziet, maar wel hoort of voelt.
Hoe help ik kinderen bij huiselijk geweld?
- Praat met je kind, geef antwoord op vragen in begrijpelijke taal.
- Herstel het vertrouwen van je kind door de normale gang van zaken weer te hervatten: ga bijvoorbeeld weer naar school en sport.
- Zoek steun bij mensen die jij en je kind vertrouwen.
- Vraag Veilig Thuis om advies en hulp voor jou en je kind.
Zoek je zelf hulp?
Ben je slachtoffer van kindermishandeling of heb je huiselijk geweld gezien?
- Neem iemand in vertrouwen. Bijvoorbeeld je leerkracht of iemand anders die je kan helpen met hulp zoeken.
- Neem contact op met De Kindertelefoon. Kinderen en jongeren onder de 18 jaar kunnen daar terecht voor hulp en advies. Bijvoorbeeld als je te maken het gehad met huiselijk geweld. Bel De Kindertelefoon op 0800-0432.
Wat zijn de gevolgen van huiselijk geweld voor kinderen?
Geweld of de dreiging van geweld zorgt ervoor dat kinderen zich minder veilig voelen. Een kind dat in bed ligt, hoort meer dan de ouders zich soms realiseren. Veel kinderen verbergen hun problemen voor hun ouders, omdat ze denken dat hun ouders al genoeg zorgen hebben. Veel kinderen denken dat de ruzies in huis aan hen ligt.
Hoe reageren kinderen bij huiselijk geweld?
Jongens worden eerder opstandig en boos, meisjes trekken zich vaker terug. Kinderen schamen zich voor het geweld bij hen thuis. Ze raken hiervan in de war en praten er niet gemakkelijk over. Zelfs niet met hun beste vrienden of vriendinnen. De meeste kinderen verdedigen hun ouders en doen of er thuis niets aan de hand is. Ze dragen een geheim met zich mee. Hierdoor voelen ze zich vaak eenzaam.