Mensenhandel
Bij mensenhandel wordt iemand gedwongen om te werken onder onmenselijke omstandigheden, om seks te hebben, te bedelen of te stelen. Arbeidsuitbuiting, seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit zijn vormen van mensenhandel.
Vraag een gesprek aan met de politie
Bij de politie werken rechercheurs die gespecialiseerd zijn in mensenhandel. In een gesprek met hen vertel je wat je is overkomen. Je hoeft dan nog niet te beslissen of je aangifte doet of niet. Je kunt een informatief gesprek met de politie aanvragen via 0900-8844.
Aangifte doen tegen een mensenhandelaar
Aangifte is het startpunt voor een onderzoek door de politie, en het kan leiden tot een strafproces. Weet je nog niet zeker of je aangifte wilt doen? Wij informeren je over je rechten en over wat er gebeurt na de aangifte. Ook helpen we je met de voorbereiding op je aangifte.
Als je geen verblijfsvergunning hebt
Woon je zonder verblijfsvergunning in Nederland en ben je slachtoffer van mensenhandel? Je kunt aanspraak maken op de 'verblijfsregeling slachtoffer mensenhandel'. Deze regeling houdt in dat je meewerkt aan een strafrechtelijk onderzoek naar de dader(s), in ruil voor een tijdelijke verblijfsvergunning voor de duur van het onderzoek.
Er zijn twee voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de verblijfsregeling:
- Je moet aangifte doen tegen de mensenhandelaar.
- Er moet een strafrechtelijk onderzoek lopen naar de dader(s).
Wat als ik nog geen aangifte wil doen?
Het is niet nodig om direct aangifte te doen van mensenhandel. Soms weet je nog niet of je aangifte wilt doen en wil je alles rustig overdenken. De politie kan je in zo'n geval een bedenktijd geven van maximaal drie maanden. Tijdens de bedenktijd heb je wettelijk verblijf in Nederland.
Seksuele uitbuiting
Seksuele uitbuiting is een vorm van mensenhandel waarbij iemand wordt gedwongen om seksuele handelingen uit te voeren.
Wat je kunt doen bij seksuele uitbuitingArbeidsuitbuiting
Arbeidsuitbuiting is een vorm van mensenhandel waarbij iemand in mensonterende omstandigheden moet werken en soms ook zijn of haar inkomsten moet afstaan.
Wat je kunt doen bij arbeidsuitbuitingGedwongen criminaliteit
Bij gedwongen criminaliteit wordt iemand gedwongen om een strafbaar feit te plegen. Bijvoorbeeld diefstal, drugshandel of andere criminele activiteiten.
Wat kun je doen bij gedwongen criminaliteit?Hulp bij schadevergoeding
Heb je schade opgelopen? Er zijn verschillende manieren om je schade vergoed te krijgen. Soms is het mogelijk de dader de schade te laten betalen.
Lees meer over hulp bij schadevergoedingEen slachtoffer helpen
Vermoed je of weet je zeker dat iemand in je omgeving slachtoffer is van mensenhandel? Bekijk hoe je kunt helpen.
Een slachtoffer van mensenhandel helpenCoördinatiecentrum Mensenhandel
Professionals kunnen bij Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha) terecht voor het melden van vermoedens van mensenhandel en voor hulpverlening aan slachtoffers van mensenhandel.
CoMenshaHoe gaan anderen hiermee om?
'Hij dwong me om als prostituee te werken.'