Arbeidsuitbuiting
Arbeidsuitbuiting is een vorm van mensenhandel waarbij iemand in onmenselijke omstandigheden moet werken en soms ook zijn of haar inkomsten moet afstaan.
Onmenselijke situaties op de werkvloer
Arbeidsuitbuiting is meer dan slecht werkgeverschap. Het gaat om een combinatie van ernstige, vaak onmenselijke situaties op de werkvloer, waarbij vaak sprake is van dwang, geweld, chantage, fraude en misleiding. Arbeidsuitbuiting komt voor in alle sectoren, waaronder de land- en tuinbouw, horeca, particuliere huishoudens, bouw, en in de schoonmaak- en uitzendbranche.
Arbeidsuitbuiting herkennen
Slachtoffers van arbeidsuitbuiting werken niet altijd onder dwang. Ook als je je werk vrijwillig doet, kan het zijn dat je wordt uitgebuit. Als je je herkent in veel van de onderstaande uitspraken is er mogelijk sprake van arbeidsuitbuiting.
- Mijn werk is gevaarlijk en ongezond.
- Ik krijg te weinig of helemaal niet betaald, of de betaling wordt uitgesteld.
- Ik word mishandeld, gechanteerd, gedwongen of bedreigd.
- Ik moet een hoge schuld aan mijn werkgever afbetalen.
- Ik moet (een groot deel van) mijn inkomsten afdragen.
- Ik kan niet bij het geld op mijn bankrekening.
- Ik word zwart betaald.
- Ik (of mijn familie) word gechanteerd of afgeperst.
- Mijn paspoort is van me afgenomen.
Vraag een gesprek aan met de politie
Bij de politie werken rechercheurs die gespecialiseerd zijn in mensenhandel. In een gesprek met hen vertel je wat je is overkomen. Je hoeft dan nog niet te beslissen of je aangifte doet of niet.
Contact met de politie bij mensenhandelFairWork
FairWork helpt buitenlandse werknemers die te maken hebben met arbeidsuitbuiting en moeten werken onder slechte omstandigheden.
Ik twijfel over het doen van aangifte
Twijfel je over aangifte doen? In sommige gevallen is het heel logisch dat je aangifte doet. In andere gevallen is aangifte doen minder vanzelfsprekend. Wij helpen je bij je keuze.
Wel of geen aangifte?Stressklachten
Na een ingrijpende gebeurtenis is het heel normaal dat mensen last hebben van emoties en stressklachten. Maar dat maakt het natuurlijk niet minder vervelend. Wij helpen je zodat klachten verminderen of verdwijnen.
Lees meer over stressklachtenCoördinatiecentrum Mensenhandel
Professionals kunnen bij Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha) terecht voor het melden van vermoedens van mensenhandel en voor hulpverlening aan slachtoffers van mensenhandel.
CoMensha