Contact met de politie bij mensenhandel
Vermoed je dat je slachtoffer bent van mensenhandel? Heb je bijvoorbeeld te maken met seksuele uitbuiting of arbeidsuitbuiting? De politie kan je helpen een uitweg te vinden uit deze situatie. Je kunt eerst een gesprek met de politie aanvragen voordat je besluit om aangifte te doen.
Vraag een gesprek aan met een gespecialiseerde rechercheur
Bij de politie werken rechercheurs die gespecialiseerd zijn in mensenhandel. Als je nog niet weet of je aangifte wilt doen, kun je hierover contact opnemen met de politie via 0900-8844 met de politie krijg je uitleg over wat je kunt verwachten bij aangifte doen in jouw situatie.
Moet ik in dit gesprek meteen aangifte doen?
In het eerste gesprek hoef je geen aangifte te doen. Dit mag wel. Aangifte doen kan ook op een later moment.
Aangifte doen tegen een mensenhandelaar
Mensenhandel is een strafbaar feit. Als je slachtoffer bent van mensenhandel heb je het recht om aangifte te doen. Aangifte is het startpunt voor een onderzoek door de politie, en het kan leiden tot een strafproces. Weet je nog niet zeker of je aangifte wilt doen? Wij informeren je over je rechten en over wat er gebeurt na de aangifte. Ook helpen we je met de voorbereiding op je aangifte.
Als je geen verblijfsvergunning hebt
Woon je zonder verblijfsvergunning in Nederland en ben je slachtoffer van mensenhandel? Je kunt aanspraak maken op de 'verblijfsregeling slachtoffer mensenhandel'. Deze regeling houdt in dat je meewerkt aan een strafrechtelijk onderzoek naar de dader(s), in ruil voor een tijdelijke verblijfsvergunning voor de duur van het onderzoek.
Hoe kom ik in aanmerking voor de 'verblijfsregeling slachtoffer mensenhandel'?
Er zijn twee voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de verblijfsregeling:
- Je moet aangifte doen tegen de mensenhandelaar.
- Er moet een strafrechtelijk onderzoek lopen naar de dader(s).
Wat als ik nog geen aangifte wil doen?
Het is niet nodig om direct aangifte te doen van mensenhandel. Soms weet je nog niet of je aangifte wilt doen en wil je alles rustig overdenken. De politie kan je in zo'n geval een bedenktijd geven van maximaal drie maanden. Tijdens de bedenktijd heb je wettelijk verblijf in Nederland.
Meer informatie over mensenhandel
CoMensha (Coördinatiecentrum Mensenhandel) regelt opvang, zorg en hulpverlening voor slachtoffers van mensenhandel.