Straf voor mishandeling
Mishandeling kan voor het slachtoffer erg ingrijpend zijn, zowel lichamelijk als psychisch. Hoe hoog de straf voor de dader is, hangt af van wat er is gebeurd, wat de gevolgen zijn en wie er is mishandeld. De mishandeling hoeft niet zwaar te zijn om ernstige gevolgen te hebben.
Een rechter zoekt altijd naar een passende straf en houdt daarbij rekening met de omstandigheden. Welke straf de rechter geeft, hangt af van:
- Hoe zwaar de mishandeling is,
- Hoe ernstig de gevolgen zijn voor het slachtoffer,
- Hoe oud de dader is en of de dader al vaker is veroordeeld,
- Of er sprake is van mishandeling met voorbedachten rade. De dader heeft dan vooraf bedacht iemand te mishandelen,
- Wie het slachtoffer is van mishandeling. Geweld tegen gezinsleden of ambtenaren in functie (bijvoorbeeld politieagenten) wordt zwaarder bestraft.
De maximumstraffen voor verschillende vormen van mishandeling variëren van 3 jaar tot 15 jaar. In sommige gevallen kan de strafeis hoger zijn dan 15 jaar. Bijvoorbeeld als er sprake is van mishandeling met een terroristisch doel. De rechter mag bij ernstig geweld nooit alleen een taakstraf geven.
Informatie over je strafzaak
Als slachtoffer heb je recht op informatie over de strafzaak. Je ontvangt informatie over de strafzitting, de uitspraak en het hoger beroep. Bij het Informatiepunt Slachtoffers OM (IPS OM) kun je ook vragen stellen over de strafzaak.