Het strafproces na moord of doodslag
Na het verlies van een dierbare komt er veel op je af. De politie start een onderzoek naar de mogelijke dader en misschien wordt een verdachte aangehouden. De casemanagers van Slachtofferhulp Nederland begeleiden je tijdens het hele strafproces.
Wat doet een casemanager van Slachtofferhulp Nederland?
De casemanager brengt al het nodige regelwerk in kaart en ondersteunt je tijdens het strafproces. Deze hulpverlener is speciaal getraind om nabestaanden te begeleiden. De casemanager komt ook op voor je belangen, door samen te werken met het Openbaar Ministerie, de politie en zorginstanties.
Dit kun je verwachten van een casemanager
- Je krijgt informatie over juridische zaken en je rechten in het strafproces. Ook vertelt de casemanager je over de opties om schadevergoeding te eisen en een gratis advocaat in te schakelen.
- Je wordt op de hoogte gehouden van het verloop van het strafproces. Wil je gebruikmaken van je spreekrecht? Dan verwijst de casemanager je door naar een andere deskundige van Slachtofferhulp Nederland.
- Je ontvangt emotionele hulp als je dat wilt. De casemanager luistert naar je verhaal, denkt met je mee en kan je in in contact brengen met andere hulpverleners zoals verlieskundigen en traumapsychologen.
Hulp bij spreekrecht
Wij helpen je bij het voorbereiden van het spreekrecht en het opstellen van je schriftelijke slachtofferverklaring.
Alles over spreekrechtVoorbereiden op de strafzitting
Wil je de strafzitting bijwonen? En ben je benieuwd hoe een strafzitting verloopt, hoe de rechtszaal eruit ziet en wie aanwezig zijn? Deze tips en adviezen helpen je om je voor te bereiden op de strafzitting.
Bereid je voor op de strafzittingAls de dader is gepakt en veroordeeld blijven er nog veel vragen over. Waar wordt de dader vastgezet? Wanneer gaat de dader met verlof? Wat gebeurt er na de straf?
Ben je slachtoffer van een strafbaar feit? Of ben je nabestaande van een slachtoffer? Dan heb je een aantal rechten. Hier lees je welke rechten dat zijn.