Hulp na een ramp of calamiteit
Slachtofferhulp Nederland biedt hulp bij rampen of calamiteiten. Deze ingrijpende gebeurtenissen hebben grote gevolgen voor veel slachtoffers, nabestaanden en getuigen. De lokale of nationale gemeenschap voelt zich betrokken bij wat er is gebeurd.
Schietpartijen Rotterdam
In Rotterdam zijn op donderdag 28 september 2023 op twee plekken schietpartijen geweest. Daarbij vielen drie doden. Ook is er brand gesticht. Lees hier waar je terecht kunt als nabestaande, naaste, getuige, hulpverlener of als je schade hebt opgelopen door de brand.
Voorbeelden van rampen en calamiteiten zijn het treinongeluk bij Voorschoten in 2023, de vliegramp in Oekraïne in 2014 (MH17), het treinongeluk in Amsterdam in 2012, de schietpartij in Alphen aan den Rijn in 2011, het vliegtuigongeluk in Tripoli in 2010 en de aanslag tijdens Koninginnedag in Apeldoorn in 2009. Ook bij calamiteiten, zoals ernstige zedenzaken of familiemoorden helpt Slachtofferhulp Nederland.
Eerste opvang
Wij zorgen voor de eerste opvang van slachtoffers, nabestaanden en getuigen. Daarbij werken wij samen met organisaties zoals de GGD, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het Instituut voor Psychotrauma, Stichting Impact en het Rode Kruis. Tijdens een ramp of calamiteit zijn we ook buiten normale openingstijden bereikbaar.
Vervolghulp
Na de eerste opvang bieden wij verdere emotionele hulp, ondersteuning in het strafproces en helpen wij bij je schadevergoeding. Je kunt hierbij denken aan een tegemoetkoming in de schade van het Schadefonds Geweldsmisdrijven, begeleiding tijdens de strafzitting en het organiseren van lotgenotencontact.
Het Informatie en Verwijs Centrum biedt nabestaanden en betrokkenen informatie en advies. Wil je je verhaal kwijt of heb je een vraag? Neem dan contact op met een van onze medewerkers.