Hulp na grooming
Grooming wordt ook wel online kinderlokken genoemd. We leggen uit wat grooming is en wat je kunt doen als je te maken hebt met grooming.
Wat is grooming?
Grooming betekent digitaal kinderlokken. Een volwassene legt online contact met een minderjarige met als doel seksueel misbruik te plegen, online of in het echt. De groomer doet vaak alsof hij iemand anders is, bijvoorbeeld iemand van jouw eigen leeftijd.
Wat kun je doen?
Praat erover
Met een vriend of vriendin, een familielid of je mentor bijvoorbeeld. Liever praten met een onbekende? Neem (anoniem ) contact op met ons op via e-mail chat of telefoon.
Verzamel bewijs
Maak screenshots van berichten en foto’s die zijn verstuurd tussen jou en de dader. Bewaar de contactgegevens.
Blokkeer de groomer en doe melding
Blokkeer de persoon en doe melding bij de website waar je bent benaderd door de groomer.
Kijk of je aangifte wilt doen
Grooming is strafbaar. Als je aangifte doet, probeert de politie de verdachte op te sporen. Zo kan de verdachte worden gestopt.
Veelgestelde vragen
Een groomer is meestal iemand die je alleen via internet kent. Zo gaat een groomer vaak te werk:
- De groomer probeert meestal eerst een goede relatie met je op te bouwen. Gesprekken gaan bijvoorbeeld over hobby’s of interesses.
- Langzaam krijgen de gesprekken een seksueel tintje. De groomer kan bijvoorbeeld vragen naar je liefdesrelaties of seksueel advies geven.
- De groomer vraagt je om steeds een stapje verder te gaan. Bijvoorbeeld door intieme geheimen te delen, een naaktfoto te sturen of seksuele handelingen uit te voeren voor de webcam.
Onderstaande tips kunnen je helpen om dit te checken.
- Doet iemand zich voor als een bekende? Stel een vraag om te controleren of je diegene kent.
- Is er weinig informatie over iemand te vinden op social media? Heeft iemand opvallend weinig online vrienden? Dan kan het zijn dat je met een groomer te maken hebt die zich voordoet als iemand anders.
- Upload een foto van degene met wie je online contact hebt bij Google Image. Als er een andere naam verschijnt, kan het zijn dat je te maken hebt met een groomer.
- Deel je verhaal met iemand die je vertrouwt.
- Schrijf je gedachten en gevoelens op.
- Zoek afleiding, bijvoorbeeld door af te spreken met een vriend of vriendin of door hobby's te doen waar je energie van krijgt.
- Afleiding is goed maar vermijd je gedachten en gevoelens niet. Denk aan urenlang gamen om maar niet te hoeven denken aan wat er is gebeurd.
- Mindfulness kan helpen om rust in je hoofd te krijgen. Bekijk onze tips.
- Probeer je dagelijkse ritme vast te houden en ga activiteiten die je spannend vindt niet uit de weg.
- Uit je emoties. Even heel boos worden of een huilbui krijgen is niet leuk maar lucht wel op.
- Ga naar de huisarts als je klachten erger worden of langer dan 6 weken duren.
Een gevoel van schaamte of schuld kan ervoor zorgen dat je niet weet hoe je nu verder moet. Wij geven je tips om uit deze situatie te komen.
- Praat erover met iemand die je vertrouwt. Je kunt ook altijd (anoniem) terecht bij 1 van onze collega's, via de chat of telefoon. Neem contact met ons op.
- Vind steun bij jongeren die hetzelfde is overkomen. Ga naar onze online community.
- Mensen uit je omgeving kunnen je het gevoel geven dat het jouw eigen schuld was. Weet dat jij zelf geen schuld hebt aan wat er is gebeurd. De schuld ligt altijd bij degene die jou dit heeft aangedaan.
- Laat je niet leiden door negatieve gevoelens, maar zoek bijvoorbeeld afleiding in dingen waar je energie van krijgt.
Ga je liever niet meer online na de ervaringen die je hebt gehad? Op Helpwanted kun je tips vinden om je gegevens te beschermen en je weer veiliger te voelen.
Het is belangrijk om te weten dat iemand altijd misbruik kan maken van je gegevens, ook als je voorzorgsmaatregelen hebt genomen. Het is nooit jouw schuld maar altijd van de persoon die misbruik maakt van je gegevens.
In de Slachtofferhulp Community kun je ervaringen van anderen lezen die te maken hebben gehad met seksueel misbruik. Ook kun je vragen stellen of je eigen ervaring delen. Veilig en anoniem.
Veel jongeren ontwikkelen zich ook in de online wereld op seksueel gebied, dat is heel normaal. Het is belangrijk om met een kind of jongere te praten over online seksuele ervaringen.
Goed om te weten
Sexchatting
Het sturen van seksueel getinte berichten noemen we sexchatting. Het sturen van deze berichten naar kinderen onder de 16 jaar is strafbaar. Dit geldt ook voor het seksueel benaderen van kinderen van 16 en 17 jaar die in een kwetsbare positie zitten.
Vind steun bij lotgenoten
Binnen een lotgenotengroep kun je jouw verhaal delen en steun vinden bij anderen die hetzelfde is overkomen.
Tips voor ouders en docenten
Veel jongeren ontwikkelen zich ook in de online wereld op seksueel gebied, dat is heel normaal. Het is belangrijk om met een kind of jongere te praten over online seksuele ervaringen.
Direct contact
-
Neem contact met ons op
Samen bekijken we wat je nodig hebt. Contact opnemen kan via chat, e-mail of telefoon. Ook anoniem.
-
Is het minder dan 8 dagen geleden?
Dan kun je terecht bij het Centrum Seksueel Geweld. Als je dit wil, wordt lichamelijk onderzoek gedaan om bewijsmateriaal te verzamelen. Je kunt hier ook medische en emotionele hulp krijgen.