Seksueel kindermisbruik
Als ouder of verzorger doe je wat je kunt om je kind te beschermen tegen misbruik. De omgeving van een kind hoort veilig en betrouwbaar te zijn. Wanneer je kind is misbruikt of je vermoedt dat je kind misbruikt wordt, voel je verdriet, boosheid en misschien angst. Het is niet altijd eenvoudig om te weten wat je kunt doen in deze moeilijke situatie. Wij helpen je verder.
Signalen van seksueel kindermisbruik
Kinderen zwijgen vaak over seksueel misbruik, omdat ze zich schamen, zich schuldig voelen of bang zijn. Dat maakt het lastiger om misbruik te herkennen. Er zijn wel signalen die erop kunnen wijzen dat een kind misbruikt wordt. Bijvoorbeeld:
- Regelmatig nachtmerries
- Vaak buikpijn zonder duidelijke reden
- Angst voor bepaalde mensen of plekken
Tips om met je kind te praten
Heb je redenen om aan te nemen dat je kind slachtoffer is van seksueel misbruik? Kinderen zwijgen zelf vaak, maar toch kun je een gesprek proberen aan te gaan. Praten over wat er gebeurd is kan een belangrijke stap zijn naar hulp.
Praten met een kind bij vermoeden van misbruikWie kan er helpen?
Bij (een vermoeden van) kindermisbruik is de last voor ouders of verzorgers vaak zwaar. Je hoeft dit niet alleen te dragen. Voor hulp kun je onder meer terecht bij:
- Je huisarts
- Veilig Thuis voor advies bij (seksueel) geweld in de huiselijke kring
- Slachtofferhulp Nederland voor hulp op emotioneel, juridisch en praktisch gebied
Hoe verloopt aangifte bij kindermisbruik?
Als een kind seksueel misbruikt is, overweeg je misschien om aangifte te doen. Aangifte doen kan het kind duidelijk maken dat het niets fout heeft gedaan. Misschien vind je het spannend, omdat je niet precies weet wat er gebeurt tijdens en na de aangifte. We vertellen je wat je kunt verwachten.
Aangifte doen van misbruik bij kinderenOnline seksueel misbruik kinderen
Seksueel misbruik via internet komt steeds vaker voor. Ook kinderen kunnen hiermee te maken krijgen. Bekijk de tips en adviezen na online seksueel misbruik.
- Grooming - digitaal kinderlokken
- Sexchatting - het seksueel benaderen van kinderen onder de 16 jaar
Misbruik door een familielid
Veel kindermisbruik gebeurt binnen de familie. Dit wordt ook wel incest genoemd. Het is voor kinderen vaak lastig om hierover te praten. Bijvoorbeeld vanuit loyaliteit aan hun familie of omdat ze niet beter weten of bang zijn. Vermoed je dat een kind slachtoffer is van incest? Meld het bij de huisarts, Veilig Thuis of neem contact met ons op. Ben je zelf jonger dan de zestien en slachtoffer van kindermisbruik? Bel De Kindertelefoon op 0800-0432.
Hoe gaan anderen hiermee om?
Na een ingrijpende gebeurtenis is het prettig om steun te vinden bij mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij. Het is mogelijk je ervaringen te delen en vragen te stellen aan lotgenoten. Slachtofferhulp organiseert lotgenotengroepen voor ouders van kinderen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik.
Loverboys
Loverboys zijn jongens die met cadeaus en aandacht proberen meisjes de prostitutie in te lokken. Wat kun jij doen als je denkt of weet dat je dochter ten prooi is gevallen aan een loverboy?
Hulp bij loverboysVerhalen van anderen
'Na het delen van mijn verhaal voel ik me een ander mens. En dat na 57 jaar.'