Schadevergoeding als je lopend bent aangereden
Als voetganger heb je bij een aanrijding bijna altijd recht op een schadevergoeding. Hier lees je wat je het beste kunt doen in jouw situatie.
Extra bescherming als voetganger
Als voetganger ben je kwetsbaar ten opzichte van een motorvoertuig zoals een auto, vrachtwagen of motor. Voetgangers en ook fietsers worden daarom ‘zwakke verkeersdeelnemers’ genoemd en krijgen extra bescherming in de wet. Dit betekent dat je vaak in ieder geval 50% van je schade vergoed krijgt. Als je geen schuld hebt aan het ongeval, krijg je 100% vergoed.
Kinderen onder de 14 jaar hebben nog meer bescherming in het verkeer. Zij krijgen vaak 100% van de schade vergoed.
Onder letselschade valt bijvoorbeeld:
- kosten voor medische behandelingen.
- inkomensverlies doordat je (tijdelijk) niet kunt werken.
- kosten omdat je niet meer zelf voor je kinderen kunt zorgen.
Kies een goede rechtshulpverlener
De rechtshulpverlener berekent je schade en onderhandelt met de tegenpartij of zijn verzekeraar over de hoogte van de schadevergoeding.
Wanneer de politie naar het ongeval kwam
Vraag bij Stichting Processen Verbaal het proces-verbaal op dat door de politie is gemaakt. Van de politie krijg je namelijk geen kopie van het proces-verbaal bij een verkeersongeval. Het proces-verbaal van de politie kan belangrijk zijn bij het vaststellen van de aansprakelijkheid.
Andere mogelijkheden voor een schadevergoeding
Het Waarborgfonds Motorverkeer vergoedt soms de schade die is veroorzaakt door een onbekend of onverzekerd motorvoertuig. Met motorvoertuig bedoelen we onder meer een auto, vrachtwagen of scooter.
Op de ANWB-website lees je wie je aansprakelijk kunt stellen als het ongeval kwam door een gebrek aan de weg. Denk bijvoorbeeld aan een gat in de weg, een obstakel op een fietspad of het ontbreken van een waarschuwingsbord.