Hulp voor nabestaanden van een verkeersongeval
Het verlies van een dierbare door een verkeersongeval is een ingrijpende gebeurtenis die veel emoties oproept. Vaak krijg je ook te maken met allerlei praktische en juridische zaken die geregeld moeten worden. Wij bieden je hulp waar je verder mee kunt.
Omgaan met verlies
Iedereen gaat op een eigen manier om met het verlies van een dierbare. Dit verlies kan tot hevige emoties leiden. Dat is heel normaal. Wij geven een aantal adviezen die je mogelijk verder helpen.
Omgaan met verliesZoek rechtshulp
Door een verkeersongeval waarbij een naaste is overleden kan schade ontstaan. Een rechtshulpverlener helpt je om de schade vergoed te krijgen. De rechtshulpverlener onderhandelt met de tegenpartij en stelt die aansprakelijk. Wij helpen je bij het vinden van een goede rechtshulpverlener.
Keuzewijzer rechtshulp verkeersongevalContact met Rijkswaterstaat
Heb je vragen over het ongeval? Vragen als:
- Hoe staat het met het onderzoek naar het ongeval?
- Kan ik een bezoek brengen aan de plaats van het ongeval?
- Wat moet ik doen als ik een bermmonument wil plaatsen?
De Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat helpt je verder als het ongeluk is gebeurd op een rijksweg. Weet je niet of het ongeuk op een rijksweg plaats vond? Rijkswaterstaat vertelt je bij wie je dan moet zijn.
Bel gratis 0800-8002.
In een lotgenotengroep ontmoet je mensen die hetzelfde mee hebben gemaakt als jij. Je deelt je ervaringen en gaat met elkaar in gesprek over verschillende onderwerpen.
Contact met de veroorzaker van het verkeersongeval kan je helpen bij de verwerking van wat er is gebeurd.
Iedereen reageert anders op het verlies van een dierbare. Er bestaat geen goede of foute manier van rouwen. Met de Rouwmeter krijg je inzicht in je rouwproces. En het kan beoordelen of ondersteuning in je rouwproces behulpzaam kan zijn. Mocht je er behoefte aan hebben kun je na het invullen van de Rouwmeter in gesprek gaan met 1 van onze medewerkers.
Als je naaste is overleden door een geweldsmisdrijf of dood door schulddelict, kom je mogelijk in aanmerking voor een tegemoetkoming van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Wij helpen je bij de aanvraag.
Bij een verkeersongeval is soms sprake van een verkeersmisdrijf of verkeersovertreding. De officier van justitie kan dan besluiten om de veroorzaker van het ongeval strafrechtelijk te vervolgen.
Als slachtoffer of nabestaande krijg je misschien te maken met pers en social media. Een journalist vraagt je bijvoorbeeld om je verhaal te vertellen of zoekt op social media informatie over je. Wij geven je informatie en tips hoe je hiermee kunt omgaan.
Het is normaal dat kinderen na een ingrijpende gebeurtenis een tijdje uit hun doen zijn. Zij hebben net als volwassenen tijd nodig om met het verlies en de nieuwe situatie te leren leven.
Nabestaanden en naasten van slachtoffers met ernstig en blijvend letsel kunnen een vergoeding krijgen voor het leed en de pijn die zij ervaren door de gebeurtenis. Deze vorm van smartengeld heet affectieschade.