Pers en social media
Wil je pers en social media inzetten bij je zoektocht naar je dierbare(n)? Of ben je benaderd door een journalist om je verhaal te vertellen in de media? Bereid je dan goed voor. Deze tips kunnen je daarbij helpen.
Welke media kan ik allemaal inzetten?
De inzet van pers en social media kan helpen bij het snel terugvinden van een vermist persoon. Het is belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan, omdat het veel impact kan hebben op de achterblijvers en de vermiste.
Regionale media
Zet regionale media in als de vermiste:
- waarschijnlijk in een bekende omgeving is,
- nog maar kort vermist is en niet ver kan zijn,
- vaker wegloopt en naar dezelfde omgeving gaat.
Wat kun je nog meer doen?
- Stuur een bericht via social media naar de vermiste met de boodschap dat hij of zij wordt vermist.
- Laat de vermissing twitteren door wijkagenten.
- Plaats een bericht op de kabelkrant.
- Benader lokale kranten of huis-aan-huis bladen met het verzoek aandacht te besteden aan de vermissing.
- Benader websites van bijvoorbeeld de plaatselijke gemeente, sportclub of horeca met hetzelfde verzoek.
Landelijke media
Heb je het vermoeden dat de vermiste zich buiten de directe omgeving bevindt of in groot gevaar is? Neem dan contact op met landelijke media zoals Team Vermissingen van SBS6 en nationale dagbladen.
Internationale media
Heb je aanwijzingen dat de vermiste in het buitenland verblijft? Dan kun je de media in het betreffende land benaderen over de vermissing en vragen hier aandacht aan te besteden.
Is er veel media-aandacht voor de gebeurtenis?
Namens de Familie ondersteunt slachtoffers en nabestaanden die het middelpunt van het nieuws zijn geworden na grote persoonlijke calamiteiten.
Naar Namens de FamilieOmgaan met pers en social media
Heb je ook nog vragen over hoe je het beste kunt omgaan met pers en social media? Bijvoorbeeld als een journalist aan je vraagt of je een verhaal wilt vertellen over een vermissing. Wij geven je informatie en tips hoe je het best hiermee kunt omgaan.
Omgaan met pers en social mediaWaar moet je op letten?
- Overleg met de politie over het plaatsen van berichten over de vermissing op social media. De politie heeft hier veel ervaring mee. Het lukt niet altijd om informatie op internet te verwijderen. Zelfs na terugkeer van de vermiste kan het bericht opnieuw worden gedeeld.
- Houd rekening met negatieve reacties zoals opmerkingen over het uiterlijk of ongenuanceerde oordelen.
- De weinig bruikbare tips zijn vaak moeilijk verifieerbaar.
- De bekendheid kan schadelijk zijn voor de veiligheid van de vermiste, als deze bijvoorbeeld in handen van een loverboy is gevallen.
Een familielid, vriend of bekende van je wordt vermist. Wij helpen je omgaan met deze moeilijke situatie. Of het nu gaat om je emoties, praktisch regelwerk en juridische zaken.
Je kunt een vermissing melden bij de Nationale Politie. Het is hun taak om vermissingen op te sporen. Het Landelijk Bureau Vermiste Personen helpt de politie hierbij.