Interview met Richard Korver
Richard Korver zet zich als advocaat met hart en ziel in voor slachtoffers van ernstige misdrijven zoals zedenzaken. In zijn werk heeft hij dagelijks te maken met kinderen en volwassenen die seksueel geweld hebben meegemaakt – en met hun naasten.
Wat kan je als advocaat betekenen voor slachtoffers van seksueel geweld en hun naasten?
Je hoeft geen professional te zijn om veel te kunnen betekenen
Ik denk heel veel. Ik probeer hen door het strafrechtelijk onderzoek en de eventuele strafzaak heen te loodsen. Daar komt ontzettend veel bij kijken. Denk aan het verhalen van schade, de zitting, de bestraffing en ook soms mediation. Het is echt maatwerk. Ik kijk samen met de getroffenen en hun naasten waar ik hen in kan ondersteunen. Als ik denk dat het zinvol is, verwijs ik hen door naar hulpverlening. Dat heeft uiteindelijk allemaal te maken met erkenning geven aan iets wat hen ongevraagd is overkomen. Ik merk dat dit veel voor getroffenen en hun naasten betekent.
Wat is in jouw ogen de waarde van steun uit de omgeving in dat hele proces?
Sociale steun kan veel problemen voorkomen. Vooral bij jonge getroffenen van seksueel geweld zie ik vaak dat die steun helpt bij het herstel. Maar ook bij anderen. Als de omgeving betrokken is en blijft, kan dit ervoor zorgen dat iemand sterker in het leven staat of komt te staan. Soms ben ik als advocaat de eerste die met getroffenen en hun naasten spreekt, ook over de psychische gevolgen. Vaak adviseer ik dan dat ook de naasten één of een paar gesprekken voeren met een therapeut. Voor zichzelf, maar ook om het te hebben over hoe ze hun dierbare kunnen ondersteunen. Juist omdat een goede helpende reactie van naasten van onschatbare waarde kan zijn voor het herstel van degene die seksueel geweld of misbruik heeft meegemaakt.
Welke rol kunnen naasten hebben in het strafproces?
Zeker wanneer het tot een strafproces komt, kan een getroffene heel veel steun gebruiken. Tijdens het strafproces kunnen de naasten een belangrijke steunpilaar zijn. Zij kunnen meegaan naar de advocaat, naar het gesprek met de officier van justitie en de zitting. Bij het spreekrecht kan het voor de getroffene moeilijk zijn om zelf te spreken. Het kan veel krachtiger zijn als de broer of moeder dan de verklaring. In plaats van de advocaat of medewerker van Slachtofferhulp. Dat is veel geloofwaardiger door de emotie en betrokkenheid die de naaste in die verklaring kan leggen. Het kan de getroffenen én hun naasten ook verder helpen als ze samen iets meemaken en samen optrekken.
Hoe betrek jij naasten in jouw werk als slachtofferadvocaat?
In zedenzaken begint het vaak met samen het dossier doornemen, om te voorkomen dat dit pas in de zittingszaal gebeurt. Dat is de voorbereiding. Die voorbereiding helpt om ervoor te zorgen dat de emoties in de zittingszaal minder heftig of explosief zijn. En dat maakt weer dat de naasten er dan meer voor hun dierbare kunnen zijn tijdens de zitting en het strafproces. Er zijn ook getroffenen die nog heel erg in de shock en het trauma zitten. Dat merk ik bijvoorbeeld doordat mails onbeantwoord blijven. Ook dan kunnen naasten enorm helpen, alleen al door te zorgen dat ik op tijd de juiste gegevens krijg.
Heb je een voorbeeld van hoe getroffenen en naasten elkaar steunen tijdens het strafproces en wat dat op kan leveren?
Ik herinner mij een jonge vrouw die haar eigen steun goed organiseerde door aan mij te vragen haar ouders en vriend te informeren over het dossier. En dus over wat er tijdens de zitting zou worden besproken. De vader was hier niet meteen voorstander van, maar achteraf was hij enorm dankbaar dat we dat toch hadden gedaan. Hij vertrouwde mij toe dat hij anders de verdachte zou zijn aangevlogen. Juist door de voorbespreking had hij zijn woede op een andere manier kunnen uiten, waardoor hij er nu juist voor zijn dochter kon zijn. Hier hebben naasten en getroffene elkaar dus geholpen.
Wat zou je getroffenen en hun naasten willen meegeven? Welke tips en adviezen heb je voor ze?
Aan getroffenen: twee weten meer dan één. En gedeelde smart is halve smart. Misschien een open deur, maar o zo waar. Je hebt het al zwaar, dus maak het jezelf zo makkelijk mogelijk door dingen te delen. Weten dat je er niet alleen voor staat, is helpend in allerlei vormen van trauma. Je eigen herstel verloopt zo veel voorspoediger als je je eigen sociale netwerk inzet! En mijn advies voor naasten? Verdiep je in zaken als: waar krijg ik mee te maken als naaste? Waar krijgt mijn dierbare mee te maken? Wat is seksueel misbruik? Een noodzakelijk stukje les in psychologie. Je hoeft geen professional te zijn om veel voor iemand te kunnen betekenen. Je bent als naaste vaak van meer waarde dan dat op het eerste gezicht lijkt.
Foto: Thomas Slijper
Lees ook het interview met