Omgaan met pers en social media
Als slachtoffer of nabestaande krijg je misschien te maken met pers en social media. Een journalist vraagt je bijvoorbeeld om je verhaal te vertellen of zoekt op social media informatie over je. Wij geven je informatie en tips hoe je hiermee kunt omgaan.
Omgaan met de pers
Stel, je bent benaderd door een journalist om je verhaal te vertellen. Neem de tijd om goed na te denken of je de media te woord wilt staan, en waarom. Vraag altijd om bedenktijd, je bent nergens toe verplicht. Zorg ook dat je weet met welke journalist en medium je te maken hebt.
Voordat je toestemt om mee te werken, is het verstandig om een aantal vragen te stellen aan de journalist. Vragen als: waar gaat de uitzending over, worden er nog meer personen geïnterviewd en welke beelden worden gebruikt?
Heb je besloten mee te werken en je verhaal te doen?
- Vraag eerst een voorgesprek aan met de journalist. Zo krijg je duidelijkheid over het interview, kun je alvast aangeven wat je wilt vertellen en of je met de journalist wilt samenwerken.
- Maak duidelijke afspraken met de journalist. Bijvoorbeeld: wil je met je (achter)naam worden genoemd? En mag de media beeldmateriaal gebruiken van jou of het overleden slachtoffer?
- Houd er rekening mee dat de journalist snel antwoord wil bij het nalezen, bekijken of luisteren van interviews. Zorg daarom dat je weet hoelang je de tijd hebt om het interview te controleren op eventuele fouten.
Contact voor pers en media
Bij persvragen en mediaverzoeken kunnen journalisten contact met ons opnemen.
- E-mail: info@namensdefamilie.nl
- Telefoon: +31 6 34 51 16 49
Omgaan met social media
Heb je een profiel op social media zoals Facebook, Twitter of Instagram? Wees je ervan bewust dat journalisten je openbare gegevens en foto’s mogen gebruiken bij een nieuwsbericht.
Zorgvuldig omgaan met je online gegevens
Wat journalisten over je te weten komen, heb je voor een deel zelf in de hand. Pas je privacy-instellingen aan als je bepaalde informatie wilt afschermen. Op veiliginternetten.nl lees je hoe dit moet.
Worden je persoonlijke gegevens tegen je zin gebruikt?
Vind je het vervelend dat er een foto van je is geplaatst of dat er persoonlijke informatie van je is gebruikt in een nieuwsbericht? Er is een mediacode waarop je de journalist kunt wijzen. Deze mediacode is niet bindend. Wij kunnen samen met je kijken welke acties je kunt ondernemen.
Social-mediaprofielen van een dierbare aanpassen of verwijderen
Als een dierbare van je is overleden kun je zijn of haar social-mediaprofielen aanpassen of verwijderen. Zo heb je ook in de hand wat journalisten over je dierbare te weten komen. Bekijk hoe je de profielen kunt aanpassen:
- Facebook
Profiel herdenken of een profiel verwijderen. - Instagram
Profiel herdenken of verwijderen. - X (Twitter)
Profiel verwijderen - LinkedIn
Profiel verwijderen - Google (Youtube, Gmail)
Profiel verwijderen - Pinterest
Profiel verwijderen
Iemand helpen
Als familielid, naaste, vriend of collega kun je veel betekenen voor een slachtoffer van een misdrijf of verkeersongeval. Lees waarmee je kunt helpen en hoe.
Check wat je kunt doen