Online oplichting niet jouw schuld, wel jouw probleem
- 30 september 2019
Slachtofferhulp Nederland lanceert een campagne om slachtoffers van online oplichting te bereiken en te ondersteunen. Er zijn veel vormen van online oplichting zoals fraude op Marktplaats, Speurders, Coolblue, ticketfraude voor concerten, of datingfraude op Tinder. Hulp bij het verkrijgen van schadevergoeding, emotionele hulp en preventie is het doel van de campagne.
Online oplichting
Online oplichting kent vele vormen. Je koopt bijvoorbeeld iets via Markplaats of Speurders, maar ontvangt nooit je spullen. Of je online gekochte concertkaartje blijkt ongeldig. Je hebt geld overgemaakt naar je match op een datingsite maar de date blijkt een oplichter te zijn of je hebt geld overgemaakt naar een nep-datingsite, maar om contact met je match te krijgen moet je geld overmaken aan de nep-datingsite. Je wordt dan opgelicht. Het is dan heel belangrijk om actie te ondernemen.
Advies op maat
Op onze website kan je door het invullen van 3 vragen meteen advies op maat krijgen. De hulp die wij bieden is afhankelijk van wat je mee hebt gemaakt.
Niet jouw schuld, wel jouw probleem
Volgens Slachtofferhulp Nederland kan er naast financiële schade ook stress ontstaan. Mensen die dit hebben meegemaakt kunnen last hebben van emotionele schade. Slachtoffers schamen zich voor het feit dat ze dit hebben meegemaakt, terwijl juist de dader zich zou moeten schamen. Wij weten uit ervaring dat praten helpt. Om die reden wordt de campagne “Online oplichting – niet jouw schuld, wel jouw probleem” gestart.
Hulp bij schadevergoeding
Volgens het Centraal Bureau Statistiek is 4,5% van de internetgebruikers in 2018 slachtoffer geweest van een online vermogensdelict. Dat zijn jaarlijks meer dan 650.000 mensen. Mannen zijn iets vaker slachtoffer dan vrouwen: 5,1 versus 4 procent. De meest voorkomende vorm is oplichting via handel, via bijvoorbeeld Marktplaats of andere online handelsplaatsen. Natuurlijk zijn er manieren waarop je de kans kunt verkleinen dat je slachtoffer wordt van online oplichting, door bijvoorbeeld goed te kijken met wie je zaken doet. Maar ondanks voorzorg kun je toch slachtoffer worden. Slachtofferhulp Nederland weet uit ervaring dat het helpt om erover te praten en de eventuele schade te verhalen.