Nieuwe tegemoetkoming voor nabestaanden van geweldsslachtoffers in het buitenland
- 11 mei 2021
Vanaf 1 mei kunnen nabestaanden van Nederlandse geweldsslachtoffers in het buitenland financiële steun aanvragen, als zij als gevolg van een misdrijf in een land buiten de Europese Unie in een financiële noodsituatie terechtkomen en niet in aanmerking komen voor andere financiële hulp. Nabestaanden in landen buiten de EU kunnen met deze nieuwe regeling in aanmerking komen voor de noodhulp.
Vaak lopen de kosten voor nabestaanden van geweldsslachtoffers buiten de Europese Unie snel op. Zij lopen tegen allerlei extra kosten aan door bijvoorbeeld de noodzaak om af te reizen naar het land waar het misdrijf is gepleegd, om in dat land juridische bijstand te kunnen krijgen of om het lichaam van het slachtoffer te repatriëren. Al deze extra onvoorziene kosten kunnen leiden tot een financiële noodsituatie bij de nabestaanden waarvoor tot 1 mei 2021 nog geen voorziening in Nederland was.
Gelukkig is dat nu anders. Ook voor deze mensen is een tegemoetkoming vanuit het noodhulpfonds van Fonds Slachtofferhulp mogelijk. Fonds Slachtofferhulp heeft hiervoor een subsidie ontvangen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze subsidie is in beginsel verstrekt voor een duur van twee jaar en zal daarna worden geëvalueerd.
Hoe werkt een aanvraag?
Aanvragen voor een financiële tegemoetkoming uit dit fonds kunnen alleen bij Fonds Slachtofferhulp worden ingediend via een tussenpersoon, zoals een medewerker van Slachtofferhulp Nederland of een advocaat.