Slachtoffer wil hulp uit eigen omgeving, maar vindt die vaak niet
- 22 februari 2021
Per jaar worden 4 miljoen mensen slachtoffer van een misdrijf, verkeersongeval of ramp. Voor het herstel van slachtoffers is niet alleen professionele hulp, maar ook steun van vrienden en familie van groot belang. Helaas weten veel mensen niet hoe zij de juiste steun kunnen geven. Slachtofferhulp Nederland lanceert daarom een platform met tips, tools en checklists om slachtoffers te kunnen helpen.
Vandaag, op de Europese Dag van het Slachtoffer, lanceren wij een platform voor helpers. Op dit platform staan praktische tips, ondersteuning en handige checklists om slachtoffers te kunnen helpen.
Uit experimenten en onderzoeken van Slachtofferhulp Nederland blijkt dat veel mensen niet weten hoe zij moeten reageren als een dierbare slachtoffer wordt van bijvoorbeeld seksueel geweld, mishandeling, beroving of een verkeersongeval. Zij vragen zich af of hun help wel helpt, of zij wel de goede adviezen geven en of het slachtoffer al dan niet behoefte heeft aan een gesprek of gezelschap. Deze onzekerheid kan ertoe leiden dat het contact met slachtoffers wordt gemeden, terwijl uit onderzoek blijkt dat steun uit de sociale omgeving ontzettend belangrijk is voor het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis. Slachtoffers die géén sociale steun krijgen, lopen meer risico om ernstige psychische klachten te ontwikkelen dan slachtoffers die wél steun uit hun directe omgeving krijgen.
Voor de Helpers
Om ervoor te zorgen dat slachtoffers beter geholpen worden door vrienden, familie of bekenden, bieden wij het platform ‘Voor de Helpers’. Op deze site staan adviezen om passend te reageren als iemand in je omgeving slachtoffer is geworden, hoe je stressreacties bij een slachtoffer herkent en hoe je een gesprek kan beginnen. Ook kun je hier een online training volgen en kunnen helpers met elkaar in contact komen om ervaringen uit te wisselen.
Oog hebben voor slachtoffers, juist nu
Hoewel wij al sinds 2019 bezig zijn met de ontwikkeling van het platform, is het juist nu van groot belang om een beroep te doen op de sociale omgeving van het slachtoffer. Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland vertelt: “Het afgelopen jaar zijn we, als gevolg van de coronamaatregelen, steeds meer thuis komen te zitten en zien we minder vrienden, familie en collega’s. Hierdoor kunnen slachtoffers hun hart minder vaak luchten, minder vaak hun verhaal doen. Wij roepen daarom op om oog te hebben voor de mensen om je heen. Weet je dat iemand iets naars heeft meegemaakt, probeer diegene dan te helpen. Dan helpen wij jou te helpen!”
Behoefte van slachtoffers
Welke hulp een slachtoffer nodig heeft, verschilt van mens tot mens, weet Rosa Jansen: “Wij hebben inmiddels 36 jaar ervaring in het emotioneel, praktisch en juridisch ondersteunen van slachtoffers en nabestaanden, maar niet iedereen klopt bij ons aan. Dat is ergens ook heel logisch; sommige mensen hebben geen behoefte aan professionele hulp. Waar zij vaak wél behoefte aan hebben, is een luisterend oor, een schouder of een goed gesprek met iemand die dichtbij hen staat. Maar ook iemand die hen helpt met praktische zaken als aangifte doen. Met ‘Voor de Helpers’ kunnen wij onze kennis overdragen aan de sociale omgeving van slachtoffers, zodat zij toch goed geholpen worden en kunnen werken aan hun herstel.”
Professionals
Behalve een platform voor de sociale omgeving, lanceren we vandaag ook een platform voor professionals rondom het slachtoffer. Ook leraren, zorgmedewerkers en sportcoaches komen in hun werk namelijk vaak situaties tegen waarbij er sprake is van (een vermoeden van) slachtofferschap. Op het Platform Voor Professionals staan tips, tools en adviezen voor mensen die beroepsmatig slachtoffers beter willen helpen.
Campagne
Vandaag start de campagne ‘Helpt Jouw Hulp Wel?’. Met deze campagne laat Slachtofferhulp Nederland zien met welke tools en adviezen je een slachtoffer kan helpen bij het herstel van hetgeen hem/haar is overkomen.
Kijk voor meer informatie op www.slachtofferhulp.nl/voordehelpers