Herdenking tramaanslag 2024
- 18 maart 2024
De tramaanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht op 18 maart 2019 is vandaag vijf jaar geleden. Op deze dag van herdenking staan we samen stil bij het verlies van dierbaren tijdens de tragische aanslag.
We begrijpen dat deze dag met gemengde gevoelens gepaard gaat, een dag die herinneringen oproept die zowel pijnlijk als dierbaar zijn. Het is een dag waarop de leegte en het verdriet wellicht nog intenser voelbaar zijn.
Het is belangrijk om te erkennen dat elke herdenkingsdag een uitdaging kan zijn, vol met emoties die moeilijk onder woorden te brengen zijn. Betrokkenen zijn niet alleen in hun verdriet; we staan naast hen, gereed om te luisteren, te steunen en te helpen waar mogelijk.
Er werden vijf jaar geleden veel mensen getroffen; slachtoffers, gewonden, ooggetuigen, familieleden, klasgenoten, collega’s en omwonenden, allemaal werden zij die dag geraakt. Vandaag eren we niet alleen de levens die zijn verloren, maar ook de kracht en de liefde die nabestaanden en betrokkenen tonen door samen te komen, door te herinneren en door elkaar te steunen.
Burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, refereerde in haar toespraak aan de woorden van Claudia de Breij, die daags na de tramaanslag schreef; “Het hart van Nederland heeft gebloed. Het hart van het land is beschadigd. Maar het hart van het land klopt. Het hart van het land klopt nog goed.” De burgemeester vervolgde even later haar toespraak met de zinnen; “Vandaag staan we naast de slachtoffers van de tramaanslag, we denken aan Roos, Daniël, Rinke en Willem, omdat wij hen niet willen vergeten. Vandaag denken we aan deze vier mensen, maar ook aan hen die gewond zijn geraakt, getuige zijn geweest of op allerlei manieren hulp hebben geboden.”
Daarna volgde een minuut stilte en een kranslegging door de burgemeester, minister Dilan Yesilgoz van Justitie & Veiligheid, nabestaanden, slachtoffers, getuigen en enkele andere organisaties. Ook burgemeester Jan van Zanen en oud-minister Ferd Grapperhaus (respectievelijk 5 jaar geleden burgemeester van Utrecht en minister van Justitie en Veiligheid) gaven acte de presence. Namens Slachtofferhulp Nederland legden bestuursvoorzitter Rosa Jansen en Edward van der Kruijk, lid Raad van Bestuur, een krans neer bij het monument.
Het is nu vijf jaar geleden dat heel Nederland werd opgeschrikt door de aanslag. Rosa Jansen: “Ik ben ervan overtuigd dat herdenken mensen doet denken. De verhalen van mensen, die slachtoffer zijn geworden van een dergelijke ernstige gebeurtenis, zijn belangrijk. Hun verlies en pijn mogen niet onopgemerkt blijven.”