Wij komen voor je op
Elke dag weer horen wij ervaringen van slachtoffers en nabestaanden. Daardoor weten we precies wat jou helpt en wat niet. Ook weten we precies welke rechten je hebt in het strafproces. Daarom zijn wij een belangrijke sparringpartner voor politiek Den Haag en adviseren we bij wetsvoorstellen. Zo komen we op voor je belangen en rechten.
Ondersteuning bij het strafproces
Als slachtoffer of nabestaande heb je een eigen positie in het strafproces. Je rechten en bevoegdheden zijn onder andere in het Wetboek van Strafvordering vastgelegd.
Je hebt bijvoorbeeld recht op:
- informatie over de strafzaak
- bescherming
- een tolk of vertaling van documenten
- inzage in het strafdossier
- schadevergoeding
- het indienen van een schriftelijke slachtofferverklaring en/of spreekrecht tijdens de zitting
Bekijk alle slachtofferrechten
Vechten om gezien en gehoord te worden
In strafzaken komen wij op voor je belangen. Wij weten niet alleen welke rechten je hebt, maar helpen ook om deze echt te krijgen als het erop aan komt. Wij merken daarbij dat we nog steeds moeten vechten voor de rechten die je eigenlijk al hebt.
- Je hebt niet altijd een goede plek in de rechtszaal. Wel is er een vaste plek voor de dader, getuige, rechter en officier van justitie. Maar jij zit vaak achterin de zittingszaal.
- Vaak krijgen slachtoffers maar een deel van hun schade vergoed. Bovendien verschillen schadevergoedingen die rechters toewijzen soms erg van elkaar.
- Nog steeds krijgt niet elk slachtoffer het dossier van de strafzaak in te zien, ook niet als je volgens de wet recht op inzage hebt.
Ons standpunt
Slachtofferhulp Nederland vindt dat slachtoffers en nabestaanden een nog sterkere positie in het strafproces verdienen. Nu is het slachtoffer slechts deelnemer aan het proces. Het slachtoffer heeft wel bepaalde rechten, maar deze rechten zijn nog altijd beperkt. Het slachtoffer wordt nog vaak als buitenstaander in het strafproces gezien.
Slachtofferhulp Nederland wil dat het slachtoffer of de nabestaande als partij in het proces wordt erkend. In het strafproces moet de rol van het slachtoffer gelijkwaardig worden aan die van de verdachte en de officier van justitie.
Een sterkere positie in het strafproces komt niet alleen het slachtoffer ten goede, maar ook hun omgeving en de hele samenleving.
Wij werken samen met organisaties zoals de GGD, politie, veiligheidsregio’s, de gemeentelijke sociale wijkteams en het openbaar ministerie. Samen bedenken we de best passende hulp voor je situatie.
Slachtofferhulp Nederland werkt samen met verschillende organisaties. Al deze organisaties zetten zich vanuit hun eigen achtergrond in voor slachtoffers en nabestaanden.
Op 22 februari is het de Europese Dag van het Slachtoffer. Rond deze dag staan wij stil bij de positie van het slachtoffer. Bekijk de aan bod komende en aan bod gekomen thema’s.