Verminder stress door zelfzorg
Als professional kun je contact hebben met cliënten, patiënten of leerlingen die ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. Je rol en je relatie met de getroffene bepalen hoe intensief en langdurig je hulp is. Iemand helpen kan ook voor jou stressvol zijn. Zorg goed voor jezelf en wees alert als je stress bij jezelf herkent. Dat is in jouw belang, maar ook in het belang van de getroffene.
Hoe zorg ik goed voor mezelf?
- Ga terug naar de basis
- Doe dingen waar je energie van krijgt
- Onderneem actie als jij je grens bereikt
- Check hoe je ervoor staat
Zelfzorg betekent bewust aandacht besteden aan je eigen welzijn. Sommige van onze tips klinken wellicht als een open deur. Toch kan het goed zijn om van tijd tot tijd te checken hoe je ervoor staat. Deze tips zijn gemaakt voor naasten die onverhoopt helper worden. Ook professionele helpers kunnen er baat bij hebben.
De impact van stress op communicatie
Het is belangrijk je bewust te zijn van de invloed van stress op communicatie. In onze tips voor gespreksvoering leggen we uit hoe je rekening kunt houden met stress bij een slachtoffer. Maar ook jouw eigen stress heeft impact op de communicatie. Het is belangrijk dat je je daarvan bewust bent. Hoe je communiceert met de getroffene kan namelijk van invloed zijn op het herstel.
Waarom helpen stress kan veroorzaken
Een ander helpen geeft vaak veel voldoening. De meeste mensen vinden het fijn om iemand te kunnen helpen, en houden dat meestal goed vol, ook als het langer duurt. Toch kan er ongemerkt stress ontstaan. Helpers kunnen om verschillende redenen stress hebben:
- Ze voelen zich verantwoordelijk voor het herstel van het slachtoffer.
- Ze twijfelen over de beste manier om te helpen.
- Ze vinden het weleens lastig om goed te communiceren met het slachtoffer.
- Ze hebben soms het gevoel dat ze over hun grenzen gaan.
- Ze voelen zelf ook verdriet, boosheid of andere emoties over wat er met het slachtoffer is gebeurd.
Zelfzorg is goed voor jou en de ander
Als je zelf gestrest bent, maak je misschien eerder onbedoeld cynische opmerkingen, veroordeel je iemand sneller of reageer je soms boos. Dit kan iemands herstel in de weg zitten. Daarom is het belangrijk je eigen gezondheid en stress serieus te nemen. Dat maakt het makkelijker om iemand goed te helpen. Zelfzorg kan helpen om de stress de baas te blijven. Onze 4 tips voor zelfzorg kunnen daarbij helpen.
Heb je een andere vraag?
Waar moet ik op letten in het gesprek met een slachtoffer? Hoe houd ik daarbij rekening met stressreacties?
Wat is victim blaming precies? En hoe zorg ik ervoor dat ik in een gesprek iemand niet de schuld geef van wat er is gebeurd?
Waarom is het belangrijk om zonder oordeel te communiceren? Hoe pak ik dat aan? Staat mijn oordeel uit? Doe de test en kijk of jouw oordeel uit staat.
Wat kan ik doen als ik te maken krijg met agressie of wanneer ik in een bedreigende situatie terechtkom?
Waar kan ik overleggen over de beste aanpak? Hoe regel ik groepsopvang na een calamiteit? Hoe meld ik een slachtoffer aan?