Teammanager Jolanda werkt samen aan veiligheid na explosies
Steeds meer gemeenten krijgen te maken met explosies. Criminelen intimideren winkeliers of bewoners met explosieven die vaak veel schade aanrichten. Bewoners en betrokkenen voelen zich daardoor onveilig in hun eigen wijk. Jolanda Hagedoorn is portefeuillehouder Veiligheid van de gemeente Amsterdam en teammanager Veiligheid in stadsdeel Noord. Lees over haar samenwerking met Slachtofferhulp Nederland om de bewoners te ondersteunen na een explosie in hun buurt.
"Er was een enorme toename van explosies in Amsterdam het afgelopen jaar. Sindsdien hebben we veel intensiever contact met Slachtofferhulp Nederland. Wij wilden weten hoe we mensen na een explosie beter kunnen ondersteunen en zijn met Slachtofferhulp gaan praten. In de werkgroep van teammanagers Veiligheid hebben we samen met een teamleider van Slachtofferhulp een stappenplan gemaakt: wat te doen na een explosie?"
Stappenplan
Bij zoiets heftigs is het belangrijk om zo snel mogelijk de wijk in te gaan.
"Bij zoiets heftigs, als de hele straat bang is, is het belangrijk om zo snel mogelijk de wijk in te gaan. Slachtofferhulp gaat dan mee, dat wisten we niet. We hebben samen een flyer gemaakt met praktische tips voor wat je kan doen als je last hebt van de gebeurtenis. We kunnen zo’n flyer in de bus doen als we de buurt ingaan en mensen niet thuis zijn. We hopen dat mensen Slachtofferhulp Nederland sneller weten te vinden als ze stress hebben of slecht slapen na een explosie."
Folder Hulp na een explosie
In deze folder staat uitgelegd bij wie iemand terecht kan bij schade of stress door een explosie. Deze folder kan huis aan huis worden verspreid onder de bewoners van een buurt waar een explosie is geweest.
Hulp na een explosie (pdf)Waardevolle expertise
We hebben hen daar echt bij nodig.
"De expertise van Slachtofferhulp is een waardevolle toevoeging aan ons team. Zij zijn specialist in gesprekken voeren met slachtoffers en getuigen. We hebben hen daar echt bij nodig. Ze helpen ook bij schadevergoeding aanvragen en andere praktische zaken, de hulp gaat langer door. Ze benadrukken ook steeds: bel ons als jullie bewonersbijeenkomsten houden, wij kunnen ondersteunen."
"We werken al heel lang en goed samen met Slachtofferhulp, maar de breedte van de ondersteuning was niet in alle stadsdelen bekend. We weten nu goed wat zij allemaal voor ons kunnen betekenen en we nemen veel makkelijker contact met elkaar op."
Slachtofferhulp in gemeenten
Wij werken nauw samen met onze partners in de gemeente om slachtoffers, nabestaanden en getuigen te helpen na een ramp, crisis, strafbaar feit, verkeersongeval of vermissing.
Onze ondersteuning aan gemeentenMeer verhalen van professionals
Janneke, projectleider veiligheid Amsterdam: 'Het geeft mij meer stevigheid dat ik kan sparren met iemand die weet wat een slachtoffer nodig heeft.'
Geraldine, teammanager sociaal wijkteam in Zwolle: 'Je moet à la minute menskracht op de been krijgen die de eerste opvang doet.'