Hoe help ik een geldezel?
Voor veel jongeren is het uiterst verleidelijk om geldezel te worden. Zij krijgen te maken met ‘recruiters’ die via Snapchat, Instagram of Telegram gouden bergen beloven voor het gebruik van hun bankrekening. Bijna 1 op de 100 jongeren zwicht hiervoor. Vaak met ernstige gevolgen. De geldezel is makkelijk te vinden, de criminelen erachter niet. Wordt een leerling, student of cliënt ingezet als geldezel? De tool helpt je om te bepalen wat je kunt doen.
Een geldezel laat de eigen bankrekening (bewust of onbewust) gebruiken om geld van oplichters over te maken naar iemand anders, contant op te nemen of op een andere manier wit te wassen. De oplichter belooft dat de geldezel hiervoor een beloning krijgt.
Bij geldezels lopen slachtofferschap en daderschap vaak door elkaar heen. Een geldezel pleegt zelf strafbare feiten, maar kan ook slachtoffer zijn van iemand die de geldezel onder druk zet of bedreigt.
Ook bekend als: katvanger, money mule, bankrekeningfraude.
Hoe help ik een geldezel?
Wordt een leerling, student of cliënt ingezet als geldezel? Beantwoord een paar vragen over de geldezel om op de juiste manier te kunnen helpen.
De Signalenwijzer helpt om signalen van slachtofferschap te herkennen.
Hoe je het gesprek met iemand aangaat, heeft invloed op het herstel.
Bel onze Advieslijn voor professionals op 0900-0101 (kies optie 3) voor overleg.