Trainingsaanbod casemanager GTPA
Elk jaar krijgen ruim 10.000 politiemensen te maken met tegen henzelf gericht geweld en agressie. De incidenten lopen uiteen van zware mishandeling tot bekogeling met vuurwerk en belediging. De Academie van Slachtofferhulp Nederland biedt een praktijkgericht opleidingstraject voor casemanagers Geweld Tegen Politie Ambtenaren (GTPA) om deze collega’s bij te staan. Met ruime aandacht voor psychosociale en juridische aspecten en het effect van stress op de communicatie.
Snel naar
Casemanager GTPA - basis
Een casemanager GTPA helpt collega’s bij de Politie die geconfronteerd zijn met een geweldsincident. Van de melding tot en met de afhandeling van de schade. Daarvoor is het belangrijk te weten wat een ingrijpende gebeurtenis met een iemand kan doen, welke mogelijke juridische vervolgstappen er zijn en hoe je die met het slachtoffer bespreekt. Dit trainingsprogramma geeft hiervoor een goede basis. We zetten verschillende werkvormen in, zoals e-learningmodules, klassikale trainingen, rollenspellen met acteurs en observatieopdrachten. Daarbij maken we altijd gebruik van relevante casuïstiek.
Doel
Aan het eind van deze basistraining ben je in staat slachtoffers op de juiste manier aan te spreken en te ondersteunen. Ook beschik je over de juridische basiskennis en vaardigheden om je collega bij te staan bij een verzoek tot schadevergoeding, een klachtenprocedure of bij de strafzitting.
Doelgroep
(Startende) casemanagers GTPA die daadwerkelijk cases behandelen, zodat ze observatieopdrachten kunnen uitvoeren en eigen casuïstiek kunnen inbrengen.
Het programma per dag
Dag 1: Communicatie met slachtoffers met voorbereidende e-learningmodule
Dag 2: Juridische basiskennis met voorbereidende e-learningmodules
Dag 3: Vordering opmaken
Dag 4: Artikel 12 Sv
Dag 5: Bijstaan op zitting, met voorbereidende e-learningmodule en observatieopdracht.
De e-learningmodules die deel uitmaken van een training, blijven na afloop beschikbaar.
Casemanager GTPA - verdieping
Als casemanager GTPA kun je tegen ingewikkelde casussen en vraagstukken aanlopen waarvoor je kennis en vaardigheden mogelijk tekortschieten. Bovendien werpen recente jurisprudentie, gewijzigde procedures of veranderende wet- en regelgeving soms nieuw licht op een zaak. Deze training zorgt dat je je kennis en vaardigheden tegelijkertijd opfrist en verdiept aan de hand van voorbeelden uit jouw praktijk. Ook komen tijdens de training recente ontwikkelingen aan de orde die van invloed zijn op jouw werkzaamheden.
Doel
Verdere professionalisering: het opfrissen en verdiepen van je kennis en kunde om slachtoffers psychosociaal en juridisch bij te staan bij het eisen van een schadevergoeding van de verdachte of veroorzaker.
Doelgroep
Ingewerkte (ervaren) casemanagers GTPA die de training Casemanager GTPA-basis gevolgd hebben en vanuit hun eigen werkpraktijk casuïstiek en observatieopdrachten kunnen inbrengen. De verdiepende trainingen kunnen ongeveer een jaar na de basistrainingen worden gevolgd.
Het programma
Dag 1: Gespreksvoering (met rollenspel met acteur)
Dag 2: Vordering opmaken – verdieping
Dag 3: Bijstaan op zitting – verdieping
Meer informatie
Stuur een mail naar academie@slachtofferhulp.nl of bel 088-7460114.
Online modules
Als professional kun je te maken krijgen met een cliënt, student of leerling die slachtoffer is geworden van een strafbaar feit. Onze gratis e-learningmodules helpen je om iemand hierbij goed te kunnen ondersteunen.
Trainingen op maat
Interesse in een in-companytraining over communicatie met slachtoffers of ondersteuning van slachtoffers? In veel gevallen kunnen wij deze op maat verzorgen.
Training mentale BHV
Na een ingrijpende gebeurtenis, zoals een zelfdoding of ongeval, kan het lastig zijn om effectief te reageren. De Training mentale BHV biedt praktische handvatten en inzichten om passende nazorg te bieden.
Cursusaanbod rechtspraak
Vanuit een partnerschap met SSR, opleidingsinstituut voor de rechtspraak en het OM, geven wij cursussen over de omgang met slachtoffers in het strafproces. Deze zijn gericht op professionals, zoals rechters en officieren van justitie.
Onderzoek en publicaties
Wij werken graag samen aan onderzoek met partijen buiten onze organisatie. Studenten kunnen hun afstudeeronderzoek bij ons doen. Lees bij welke onderzoeksprojecten wij betrokken zijn en bekijk onze wetenschappelijke publicaties.
Nieuwsbrief
Onze digitale nieuwsbrief biedt informatie over ontwikkelingen op het gebied van slachtofferrechten, relevante onderzoeken, actuele inzichten en nieuwe diensten voor professionals die wij ontwikkelen.