Een jongere is slachtoffer
Een leerling, student of cliënt is slachtoffer geworden van een strafbaar feit of een andere ingrijpende gebeurtenis. Op deze pagina lees je wat wij doen voor professionals die in hun werk met jongeren te maken hebben en wat we voor jongeren zelf doen. Ook vind je er onze tips en tools om jongeren beter te kunnen helpen.
Onze producten voor jongeren en professionals
Download of bestel onze posters, flyers, online banners of infographic en hang ze op in jouw school, lerarenkamer of praktijk. Zo weten jullie, én de jongeren waarmee jullie werken, de weg te vinden naar onze hulp.
Ons platform voor jongeren
Op ons jongerenplatform kunnen jongeren terecht voor steun en advies na een heftige gebeurtenis. Verwijs de jongere door of neem zelf een kijkje.
Het jongerenplatform geeft antwoord op vragen als:
1. Wat doet een ingrijpende gebeurtenis met je en hoe kun je hiermee omgaan?
2. Wat kan ik doen als ik te maken heb gehad met bijvoorbeeld misbruik, bedreiging of fraude.
3. Hoe kom ik (online) in contact met jongeren die ook zoiets hebben meegemaakt?
4. Waar vind ik korte video's en handige uitleg over strafproces en aangifte?
In gesprek met een jongere
In een gesprek met jongeren gelden andere spelregels dan in een gesprek met volwassenen. Pas de manier waarop je het gesprek aangaat aan de leeftijd aan.
Een jongere doorverwijzen
Voor een goed herstel is het belangrijk om een jongere die slachtoffers is geworden goed en gericht door te verwijzen. Kijk wat wij kunnen betekenen en wat onze partners kunnen doen.
Stappenplannen voor nazorg aan jongeren
Bel de Advieslijn
- Spar over een casus of de beste aanpak.
- Meld iemand aan voor hulp
Let op! Het slachtoffer moet hiervoor eerst toestemming geven. - Regel groepsopvang na een calamiteit
Training op maat voor scholen
Als er iets gebeurt op school dan wil je de juiste ondersteuning bieden. Het is mogelijk om een in-companytraining te volgen over communicatie met slachtoffers of ondersteuning van slachtoffers. Zo ben je goed voorbereid.
Wat doet Slachtofferhulp Nederland?
- Slachtoffers, getuigen, nabestaanden en betrokkenen van strafbare feiten zoals geweld, online fraude of seksueel misbruik.
- Slachtoffers, getuigen, nabestaanden, betrokkenen en veroorzakers van verkeersongelukken.
- Achterblijvers bij vermissingen.
- Getuigen, betrokkenen en nabestaanden van zelfdoding.
- Slachtoffers, getuigen, betrokkenen en nabestaanden van een crisis of calamiteit.
Slachtoffers kunnen per e-mail, chat, telefoon of social media contact met ons opnemen. We doen ons best om vragen meteen te beantwoorden, zodat iemand snel weer verder kan. Is er meer nodig om iemand zo goed mogelijk te helpen? Of is er behoefte aan een 1 op 1 gesprek? Dan maken we een afspraak met een van onze medewerkers. Dat kan thuis zijn, of op een kantoor van Slachtofferhulp in de regio.
Wij bieden emotionele hulp, begeleiden in het strafproces en helpen bij het aanvragen van schadevergoeding. Onze hulp is altijd gratis en dichtbij. Zo lang als nodig, zo kort als kan. Je kan direct bij ons terecht.
- Jonger dan 12
Wij ondersteunen ouders of verzorgers bij het helpen van hun kind. - 12-15 jaar
Wij overleggen met de ouder of verzorger over de ondersteuning. - 16 jaar of ouder
Zij kunnen zelfstandig contact opnemen voor ondersteuning. - Vermoeden van geweld of misbruik?
Bij geweld of misbruik door ouder of verzorger - of een vermoeden daarvan - kan iemand zelfstandig contact opnemen, ongeacht de leeftijd.