Hoger beroep voorbereiden
Wil je aanwezig zijn bij de strafzitting van het hoger beroep? En ben je benieuwd wat je kunt verwachten? Onze tips en adviezen helpen je om je voor te bereiden op het hoger beroep.
Goed voorbereid naar de strafzitting
Bekijk hoe een strafzitting gaat
Wil je zien hoe een strafzitting over het algemeen verloopt?
Lees op de website van de Rechtspraak hoe de zitting bij hoger beroep verloopt.
Neem een kijkje in de rechtszaal
Wil je weten wie er tijdens de strafzitting in de rechtszaal zitten? Bekijk wie er in de rechtszaal zijn op de website van de Rechtspraak.
Je rechten tijdens het hoger beroep
Tijdens het hoger beroep kun je mogelijk gebruik maken van de volgende rechten:
- Recht om te spreken
- Recht om te vragen om een schadevergoeding: heb je bij de rechtbank om een schadevergoeding gevraagd? Geef dan op je wensenformulier aan dat je deze vergoeding nog steeds wilt krijgen. Je kunt geen nieuwe of hogere schadevergoeding indienen.
Wij helpen je bij het uitoefenen van je rechten.
Bekijk de praktische informatie van het gerechtshof
Lees meer over het adres en de route, wat je mee moet nemen en waar je je moet melden. Bij de meeste gerechtshoven kunt online alvast van binnen bekijken zodat je weet wat je kunt verwachten.
Gerechtshoven in Nederland
Gerechtshof Amsterdam
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
Gerechtshof Den Haag
Gerechtshof 's-Hertogenbosch
Onze hulp bij de strafzitting
Wil je de strafzitting bijwonen? Ben je benieuwd hoe een strafzitting verloopt, hoe de rechtszaal eruitziet en wie er aanwezig zijn? Wil je graag dat een medewerker van Slachtofferhulp Nederland met je mee gaat naar de strafzitting? Neem dan contact met ons. Wij kunnen je voor, tijdens en na de strafzitting ondersteunen.
Je bevindt je in deze fase van het strafproces
In hoger beroep
Is de officier van justitie of de verdachte het niet eens met de uitspraak van de rechter? Dan kunnen zij in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.
De zaak wordt dan opnieuw behandeld door nieuwe rechters. Zij komen tot een nieuwe uitspraak in de strafzaak.
Is de verdachte of de officier van justitie het ook niet eens met de uitspraak in hoger beroep? Dan kan die partij in cassatie gaan tegen de uitspraak.