Contactverbod aanvragen
Voel je je onveilig en ben je bang voor de verdachte? De politie of officier van justitie kan mogelijk zorgen voor bescherming bij stalking en bedreiging. Denk bijvoorbeeld aan een contactverbod, gebiedsverbod of locatieverbod voor de dader. We helpen je met de aanvraag van een verbod.
Hoe vraag ik een verbod aan?
Heb je aangifte gedaan? Loopt er een strafzaak? Dan kan een verbod worden aangevraagd bij de officier van justitie.
- Stuur een brief aan de officier van justitie. Schrijf hierin wat je wilt en wat de reden is voor je verzoek. Je kunt een verzoek doen voor een locatieverbod, gebiedsverbod of contactverbod.
- Wil je de kans op een verbod vergroten? Schrijf in je verzoek duidelijke voorbeelden op waarom een verbod nodig is. Bijvoorbeeld dat je wordt bedreigd en niet meer normaal over straat kunt lopen.
- Wij raden je aan hulp te zoeken bij je verzoek. Neem contact met ons op.
Wie kan een verbod opleggen?
Een verbod kan worden opgelegd door de burgemeester, de politie, de officier van justitie of de rechter.
Wie het verbod oplegt en welk verbod er wordt opgelegd hangt af van de situatie. Bijvoorbeeld: heeft de verdachte nog geen strafbaar feit gepleegd? Gaat de rechter beslissen over de zaak? Is er sprake van een strafproces ?
Is er een verbod opgelegd door de officier van justitie of de rechter? Het Openbaar Ministerie is verplicht je per brief te laten weten:
- welk verbod er is opgelegd,
- aan welke voorwaarden de dader zich moet houden.
Is er geen sprake van een strafproces? In sommige gevallen is het mogelijk in een civiele procedure een verbod op te leggen. Het Juridisch Loket kan je informeren over de mogelijkheden.
Wat is een contactverbod?
De dader mag op geen enkele manier contact opnemen met het slachtoffer. Dat betekent dat de dader je niet mag benaderen als hij of zij je tegenkomt. Er mag ook geen contact worden opgenomen via telefoon, WhatsApp of social media.
Wat is een gebiedsverbod?
De dader mag niet in een bepaald gebied komen. De grootte van het gebied waarvoor een verbod geldt, kan variëren van een straat tot een provincie.
Wat is een locatieverbod?
De dader mag niet op een specifieke locatie komen waar je zelf vaak komt. Denk bijvoorbeeld aan een supermarkt, school of fitnesscentrum.
Hoe groot is de kans dat een verbod wordt opgelegd?
Dat verschilt per situatie. Een verbod wordt alleen opgelegd als je bescherming nodig hebt en het verbod daarbij waarschijnlijk helpt. De officier van justitie of rechter houdt bij het besluit rekening met slachtoffer en dader:
- Het belang van het slachtoffer
Heb je goede redenen om je zorgen te maken over je veiligheid en privacy? - Het belang van de dader
Hoe erg staat het verbod het sociale en maatschappelijke leven (bijvoorbeeld werk of gezin) van de dader in de weg?
De dader overtreedt het verbod, wat nu?
Dan kun je aangifte of melding doen bij de politie. De rechter bepaalt of de dader ook daadwerkelijk een straf krijgt voor de overtreding van het verbod.