Ondersteunen bij schadevergoeding
Vaak lijdt iemand schade door een ingrijpende gebeurtenis. Dat kan materiële schade zijn, zoals beschadigde of gestolen spullen. Maar het kan ook om lichamelijk of geestelijk letsel gaan. Er zijn mogelijkheden om deze schade vergoed te krijgen. Lees wat je kunt doen om een slachtoffer hierbij te ondersteunen.
Breng samen de mogelijkheden in kaart
Iemand die net een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt, moet vaak veel regelen. Dat kan overweldigend zijn. Schade vergoed krijgen kan op veel manieren, afhankelijk van de situatie. Dat maakt het soms moeilijk om hier de juiste weg in te vinden. Je kunt helpen door samen de mogelijkheden in kaart te brengen. Vul samen met het slachtoffer de tool in voor advies op maat of bekijk een overzicht van alle soorten schadevergoeding.
Help het slachtoffer om overzicht te houden
Om schade vergoed te krijgen, is in de meeste gevallen bewijs nodig. Denk aan foto’s van beschadigde of gestolen spullen en bonnetjes of rekeningen van gemaakte kosten. Soms is medische informatie nodig om aan te tonen dat een slachtoffer lichamelijk of geestelijk letsel heeft opgelopen. Dat kunnen bijvoorbeeld stukken uit een medisch dossier zijn of een verklaring van een behandelaar. Voor een slachtoffer kan het lastig zijn om overzicht te houden. Je kunt daarbij helpen. Bijvoorbeeld door een lijst te maken van alle kosten. Of door samen alle bewijzen netjes te ordenen.
Schadevergoeding van de verdachte eisen
Komt er een strafproces? En wil het slachtoffer een schadevergoeding van de verdachte eisen? Dan kan de tool ‘Schade in kaart brengen’ helpen bij het verzamelen van alle bewijzen.
Start de tool ‘Schade in kaart brengen’
Laat het slachtoffer beslissen
Als je ziet dat iemand het moeilijk heeft, wil je diegene misschien zoveel mogelijk uit handen nemen. Toch is het belangrijk dat het slachtoffer bepaalt wat er gebeurt en wanneer. Om goed te kunnen herstellen, moet een slachtoffer een gevoel van regie terugkrijgen. Die regie is iemand tijdens de gebeurtenis namelijk afgenomen. Je kunt hier een handje bij helpen door samen de mogelijkheden op een rij te zetten en dan het slachtoffer te laten beslissen.
Lees meer over het herstel van een slachtoffer
Liever persoonlijk contact? Bel 0900-0101
Komen jij en het slachtoffer er zelf niet uit met het regelen van een schadevergoeding? Onze medewerkers helpen je graag verder. Bel 0900-0101 (gebruikelijke belkosten).
Na een ingrijpende gebeurtenis moet een slachtoffer vaak van alles uitzoeken en regelen, bijvoorbeeld over aangifte doen en schade vergoed krijgen. Je kunt de ander helpen door samen te kijken wat er nodig en mogelijk is. Onze checklists laten stap voor stap zien wat je kunt doen.
Aangifte doen is niet voor ieder slachtoffer vanzelfsprekend. Soms zijn er twijfels en zorgen. Hoewel je niet voor iemand kunt beslissen of aangifte de juiste zet is, kun je je naaste wel ondersteunen in deze situatie.
Als partner, familielid of vriend wil je er voor iemand zijn na een ingrijpende gebeurtenis. Hoe sluit je het beste aan op wat iemand op dit moment nodig heeft? Kijk welke stressklachten een slachtoffer kan hebben en hoe je daar passend op reageert.
Bekijk video's waarin helpers en slachtoffers vertellen over hun ervaringen. Waar liepen helpers tegenaan? Wat vonden slachtoffers fijn aan de steun die ze kregen? En hoe is hun relatie veranderd door wat ze samen hebben meegemaakt?