Wel of geen aangifte doen?
Heb je een strafbaar feit meegemaakt of ben je getuige van een strafbaar feit? In sommige gevallen is het heel logisch dat je aangifte doet. In andere gevallen is aangifte doen minder vanzelfsprekend. Een melding doen bij de politie is ook altijd een optie.
Waarom aangifte doen?
De keuze om wel of niet aangifte te doen van een strafbaar feit, maak je natuurlijk zelf. Het doen van aangifte kan ervoor zorgen dat de dader gestraft wordt voor wat hij je heeft aangedaan en dat een ander niet hetzelfde overkomt. Als je aangifte doet kan de politie proberen de dader op te sporen. En niet onbelangrijk: een bewijs van aangifte kan nodig zijn voor de schadevergoeding via een verzekering.
Als je twijfelt over aangifte doen
Er zijn allerlei redenen om te twijfelen over aangifte doen van een strafbaar feit of een verkeersongeval. Misschien herken je je in de uitspraken hieronder. Wij leggen uit wat je kunt doen als je twijfelt.
Heeft het wel zin om aangifte te doen?
Door aangifte te doen laat je de politie weten dat er een misdrijf is gepleegd. Zij kunnen dan een onderzoek starten naar het strafbare feit. Dit is nodig om de dader te vinden.
Ook heb je meer kans op schadevergoeding als je aangifte doet. Voor bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen of andere organisaties is je aangifte het bewijs dat je slachtoffer bent van een misdrijf.
Recht op ondersteuning van een advocaat
In het strafproces heb je altijd recht op ondersteuning van een advocaat. Ook tijdens de aangifte. De politie of officier van justitie mogen deze ondersteuning nooit weigeren. Wij kunnen je helpen bij het vinden van een rechtshulpverlener of advocaat.
Is wat er is gebeurd wel een strafbaar feit?
Weet je niet zeker of wat je is overkomen een strafbaar feit is waar de politie onderzoek naar kan doen? Deze vraag kan je het beste aan de politie stellen. Wil je ondersteuning bij het contact opnemen met de politie? Wij kunnen je helpen een gesprek of aangifte voor te bereiden.
Ik ben bang voor de verdachte.
Angst voor de verdachte kan een rol spelen bij het doen van aangifte. Bijvoorbeeld omdat je te maken hebt met huiselijk geweld, seksueel geweld of mishandeling. Je hebt recht op bescherming als je bang bent voor de verdachte. De politie en de officier van justitie kijken samen met jou welke maatregelen nodig zijn om je te beschermen.
Ik schaam me voor wat er is gebeurd
Schaamte kan ervoor zorgen dat je na een ingrijpende gebeurtenis niet naar de politie stapt. Als de stap naar de politie te groot is, helpt het je misschien om eerst met iemand te praten over wat er is gebeurd. Onze medewerkers staan voor je klaar en begeleiden je als je besluit aangifte te doen.
Ik was zelf niet het slachtoffer.
Iedereen die een strafbaar feit heeft zien gebeuren of erover heeft gehoord mag aangifte doen. Als je getuige was van een misdrijf, of als je vermoedt dat een naaste van je het slachtoffer is van een strafbaar feit, kun je daar dus aangifte van doen.
Er is mij iets overkomen door mijn seksuele oriëntatie
Soms wordt iemand iets vervelends aangedaan vanwege bijvoorbeeld afkomst, geloof of seksuele oriëntatie. Dit wordt ook wel een hate crime of haatmisdrijf genoemd.
Incidenten zoals mishandeling, vandalisme, brandstichting of bedreiging zijn strafbare feiten waarvan je aangifte kunt doen. Laat de politie bij aangifte weten dat het mogelijk om een hate crime gaat. Een hate crime wordt zwaarder bestraft. Twijfel dus niet om hier aangifte van te doen.
Wil je liever eerst praten over dat wat is gebeurd? Politiemensen van Roze in Blauw luisteren, bemiddelen en ondersteunen je bij een aangifte of melding.
Het strafbaar feit is misschien te lang geleden gebeurd.
Een strafbaar feit kan verjaren. Dat betekent dat er een periode is waarbinnen aangifte kan worden gedaan. Dit heet de verjaringstermijn. Als een strafbaar feit lang geleden heeft plaatsgevonden, is het niet altijd meer mogelijk om aangifte te doen en de verdachte te vervolgen.
Wanneer is het beter om melding te doen?
Je kunt een melding doen als je wilt dat de politie op de hoogte is van wat je is overkomen. De politie kan de situatie in de gaten houden en de betrokkene(n) aanspreken op wat zij hebben gedaan. Na een melding begint de politie meestal geen strafrechtelijk onderzoek.
Je kunt ook melding doen als er (nog) geen sprake is van een strafbaar feit, maar wel bang bent dat dit in de toekomst gaat gebeuren. Dat kan bijvoorbeeld bij huiselijk geweld of stalking. Ook als je getuige bent van een strafbaar feit kun je een melding doen.
Meld misdaad anoniem (M.)
Heb je informatie over criminaliteit? Ken je de verdachte of ben je bang voor de verdachte? Je kunt anoniem melding doen bij meldpunt Meld Misdaad Anoniem (M.). Je anonimiteit staat daarbij op de eerste plaats. Let op: je doet geen aangifte of melding bij de politie. Je melding bij Meld misdaad anoniem (M.) kan voor de politie aanleiding zijn om een onderzoek te starten naar het misdrijf.
Aangifte van seksueel misbruik
De drempel om aangifte te doen van seksueel misbruik kan hoog zijn. Daarom krijg je eerst een informatief gesprek met een zedenrechercheur en kun je dan beslissen over aangifte.
Hoe kunnen wij je helpen met je beslissing om aangifte te doen?
Het is niet vreemd dat je twijfelt over het wel of niet doen van aangifte. Het kan fijn zijn om met een van onze medewerkers de voor- en nadelen op een rij te zetten en om te bespreken hoe het doen van aangifte verloopt. Ook kan een medewerker met je meegaan naar het politiebureau.
Carolien deed aangifte van stalking
Aafke wordt al jarenlang online bedreigd en lastiggevallen.
'Totdat hij met een excuusbrief aan de deur stond, hadden we geen idee dat ze werd gestalkt.'
Je bevindt je in deze fase van het strafproces
Aangifte doen
Je bent slachtoffer van een misdrijf of overtreding. Dat is een strafbaar feit. Hiervoor kun je aangifte doen bij de politie. Na de aangifte begint het strafproces.
Soms zijn er goede redenen om geen aangifte te doen. Je kunt er ook voor kiezen om melding te doen.