Marlou werd gestalkt na een speeddate
Na een speeddate-avond leert Marlou iemand kennen en wisselt gegevens uit. Al snel blijkt dat de ander vreemd gedrag vertoont. Hij stuurt heel veel berichten en blijft maar contact zoeken, terwijl ze heeft aangegeven dit niet meer te willen.
Marlou werd maandenlang gestalkt
Speeddate
"Ik zag een advertentie op Instagram voor een wat zweverige speeddate-avond waar je een soort yoga-oefeningen met elkaar zou doen. Het leek me wel grappig om mee te maken, dus ik ben ernaartoe gegaan. We mochten zelf beslissen met wie we contactgegevens wilden uitwisselen. Zo kregen we contact met elkaar.
Hij stuurde vreemde berichten met heel veel vragen. Bijvoorbeeld: 'Hou je van bloemen? Wat voor bloemen dan? Wat is je sterrenbeeld?' Hij zei: 'Ik wil je ophalen en mijn huis laten zien en daarna gaan we uit eten.' Ik had zoiets van: dit is veel te veel, dit is te intens. Dus toen heb ik het afgekapt en gezegd dat ik hem niet meer wilde ontmoeten. Ik dacht dat het daarmee wel afgelopen zou zijn, maar dat was niet zo."
Dit is een stalker, hij gaat te ver
"Hij is iemand die geen ‘nee’ accepteert en contact blijft zoeken. Dat vind ik eigenlijk al een soort grens overgaan. Ik had hem geblokkeerd op WhatsApp en daarna belde hij me. Dus heb ik hem ook geblokkeerd op de telefoon. Hij had ook mijn e-mailadres en hij bleef e-mails sturen. Op vakantie kreeg ik zelfs berichten van collega’s: 'Je hebt een fan!' Ik dacht bij mezelf: nee, dit is een stalker, hij gaat te ver. Ik wil dit niet. Deze persoon stuurt allemaal berichten en dat voelde zo beklemmend"
Je kunt in zo’n situatie denken: het stelt niks voor of ik kan het ook gewoon negeren. Maar nee, dit is een strafbaar feit en het is heel eng en beklemmend.
Stopgesprek
"Hij wist niet waar ik woonde, maar ik was wel bang dat hij daar misschien op een of andere manier achter zou komen. Dat voelde eng en bedreigend. Ik heb toen contact gezocht met de politie. Ik ging ernaar googelen en las dat de politie een stopgesprek kan houden. Dan bellen zij de stalker op of gaan er langs, en zeggen: 'Joh, dit is strafbaar gedrag. Je moet hiermee ophouden.' Veel mensen schrikken daarvan en stoppen er dan mee."
Dit is mijn verhaal en ik deel dit
Marlou had heel lang het gevoel: dit overkomt me en ik kan er niks tegen doen. Het hielp haar als journalist om haar verhaal op te schrijven en te delen met een groot publiek.
"Het voelde voor mij echt alsof ik de macht terugpakte: dit is mijn verhaal en ik deel dit. Toen het eenmaal was gepubliceerd, zochten verschillende vrouwen contact met mij. Ze lieten me weten dat ze het heel fijn vonden om dit te lezen."
Zoek hulp
"Je kunt zelf in zo’n situatie misschien denken: nou ja, het stelt niks voor of ik kan het ook gewoon negeren. Maar nee, dit is een strafbaar feit en het is heel eng en beklemmend. Dus praat erover, zoek hulp. Het zorgt voor heel veel stress als iemand zwaar over je grenzen heen gaat."
Hulp na stalking
Bij stalking valt iemand je bewust de hele tijd lastig, waardoor je je niet meer veilig voelt. Heb jij hiermee te maken? Bekijk wat je kunt doen.
Goed om te weten
-
Vind steun bij lotgenoten
Binnen een lotgenotengroep kun je jouw verhaal delen en steun vinden bij anderen die hetzelfde is overkomen.
-
Eigen schuld?
Sommige opmerkingen kunnen je het gevoel geven dat wat je is overkomen je eigen schuld is. Vaak zonder dat mensen het doorhebben, zeggen ze dingen met een beschuldigende ondertoon. Maar wat er is gebeurd, is niet jouw schuld. Het slachtoffer de schuld geven heet victim blaming.
-
Praat erover
Praten helpt! Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Helemaal als je je schaamt, kan het lastig zijn om die stap te zetten. Wij geven je tips.
-
Wat als je niemand hebt om mee te praten?
Misschien kun je niet bij vrienden of familie terecht om erover te praten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat wat jou is overkomen een taboe is binnen jouw familie of vriendengroep. Je kunt altijd (anoniem) terecht bij 1 van onze collega's, via de chat of telefoon.